Hirdetés

Új köntösben a Toshiba AV-notebookja

A Toshiba piacra dobta szórakoztatóközpontként funkcionáló, egyúttal asztali PC-ket is teljes mértékben kiváltó Qosmio notebookjainak legújabb változatát, a G40-et. A friss modell már az Intel Santa Rosa kódnevű Centrino Duo platformjára alapoz, ennek megfelelően 800 MHz-es rendszerbuszon keresztül kommunikáló Core 2 Duo processzort és 802.11a/g/n-kompatibilis Wi-Fi vezérlőt tartalmaz. PM965 típusú lapkakészletében nincs grafikus mag, a konfigurációhoz illően a megjelenítésről mobil NVIDIA GeForce vezérlő gondoskodik.

A 17 hüvelykes, 1920x1200 pixel felbontású kijelző alatt bőven lenne hely egy numerikus blokkal kiegészített billentyűzetnek is, a Toshiba azonban a célterületnek megfelelően inkább úgy döntött, hangerőszabályzó és multimédiás kezelőszerveket tesz ide, és a Harman/Kardon hangrendszernek hagy helyet. A magas hangokért felelős hangszórókon kívül van két basszreflex nyílás, a mélysugárzó pedig a notebook aljára került. Az audiovezérlő megfelel a Dolby Home Theater kritériumainak.

A multimédiás tulajdonságok gyökere az elöl nyíló HD DVD meghajtó, amely immár nemcsak olvasni, hanem írni is tud kék lézerrel. A nagy felbontású videók (másolásvédettek is) a HDMI kimenet jóvoltából külső monitoron vagy tévén is megtekinthetőek, mégpedig akár 1080p felbontásban. A beépített hibrid tuner révén analóg és digitális (DVB-T) csatornák egyaránt foghatók, és videók digitalizálása is lehetséges. A Qosmióhoz természetesen távirányító is jár.

Az elsőként – július végén – piacra kerülő modell a G40-11L jelzést viseli. Ebbe egy 2 GHz-es Core 2 Duo T7300 processzor kerül, mellé 2 GB rendszermemória, egy 512 MB saját videomemóriával gazdálkodó GeForce 8600M GT társul, míg az adattárolásért két 200 GB-os SATA merevlemez felel. A modem, a Gigabit Ethernet, a 802.11n-tervezetet is támogató Wi-Fi mellett Bluetooth 2.0+EDR interfész szolgálja a kommunikációt, videobeszélgetésekhez beépített mikrofon és egy 2 megapixeles kamera áll rendelkezésre. Van még öt formátumot kezelő memóriakártya-olvasó, a bővítést pedig egy PC Card és egy ExpressCard aljzat teszi lehetővé. A biztonságos bejelentkezéshez ujjlenyomat-azonosító rendszer vehető igénybe.

A sokoldalú gép 440 x 230 mm alapterületű, elöl 38, hátul 45 mm vastag, tömege pedig 4,4 kilogramm. Lítiumion akkumulátorának üzemidejéhez nem kaptunk adatokat, bár valószínűleg nem az akkus működtetés lesz a jellemző az új Qosmio esetében sem. A Toshiba Windows Vista Ultimate operációs rendszerrel, számos multimédiás szoftverrel szállítja a G40-et, amelynek ajánlott ára 3299 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés