Hirdetés

Lassan a boltokban is feltűnhet a kétprocesszoros Radeon

A jelek szerint végül mégis piacra kerülhetnek a Radeon X1000-es széria első kétprocesszoros videokártyái. A konkurenciánál korábban alkalmazott megoldás mintájára először nyáron készültek el az egy kártyán két Radeon X1600 XT GPU-t összekapcsoló videovezérlő-prototípusok, ám ezek végül nem kerültek sorozatgyártásra – nem úgy, mint a GeCube most bejelentett Radeon X1650 XT Gemini Twin 2 típusú kártyája.

Az újdonság nevéből eredően két középkategóriás Radeon X1650 XT (RV560 kódjelű) vezérlőt kapcsol össze CrossFire üzemmódba egy nyomatott áramköri kártyán, így a grafikus alrendszer teljesítménye nagyságrendileg megduplázható az egykártyás megoldáshoz képest. A kártya ráadásul a későbbiekben – az eredeti koncepció szerint – a fizikai számításokba is besegíthet majd; ilyenkor az egyik grafikus processzor a 3D-s látványt, a másik a fizikát számolja majd. Az egyelőre nem világos, hogy mindez működhet-e az összes PCI Express x16 csatolóval ellátott alaplap esetében, vagy csak a Catalyst vezérlőprogram által CrossFire-kompatibilisnek titulált lapkakészleteket felvonultató rendszerekben.

A kártya paramétereiről annak ellenére meglehetősen kevés részlet ismert, hogy a gyártó szerint rövid időn belül feltűnhet a boltok polcain. Bár azt lehet tudni, hogy a Radeon X1650 XT Gemini Twin 2 grafikus magonként 256 megabájtnyi memóriával rendelkezik majd, nem ismert sem a memória, sem a GPU-k órajele, az ugyanakkor biztosnak vehető, hogy a kártya a GeCube Radeon X1950 Pro FZ Coolnál megismert Tornado hűtést kapja.

Az újdonság sikere mindazonáltal elsősorban a jelenleg szintúgy ismeretlen fogyasztói ár mértékén áll vagy bukik: kérdéses ugyanis, hogy kinek éri meg egy túlontúl magas árszintre pozicionált kétprocesszoros kártya, amikor az AMD partnereinek választékában azzal egyező vagy nagyobb teljesítményű egyprocesszoros Radeonok is fellelhetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés