Hirdetés

Megjött az AMD első ATI Radeonja

A tengerentúli nagy jelmezes ünnep, a Halloween napján befutott az immár videokártyákat is forgalmazó AMD első ATI Radeon márkájú videokártyája, a Radeon X1650 XT. Az újdonság bár a korábban piacra került Radeon X1650 családhoz tartozik, mégis gyökeresen különbözik az X1650 Pro típusjelzéssel futó testvérétől, illetve annak AGP-s variánsától. Az új modell vadonatúj GPU-t kapott: az RV560 kódjelű chip a vállalat első olyan asztali számítógépekbe szánt középkategóriás grafikus processzora, mely 80 nm-es csíkszélességgel készült.

Az ATI Radeon X1650 XT GPU-ja a referenciaajánlás szerint 575 MHz-en ketyeg (akárcsak a Radeon X1950 Pro alapjául szolgáló RV570), melyhez 256 megabájtnyi, 675 MHz-en (effektíve 1350 MHz-en) járó, 128 bites adatsínen kommunikáló GDDR3 memória társul. A grafikus processzor 24 pixel shader és 8 vertex shader processzort tartalmaz, így paramétereit tekintve az újdonság leginkább az NVIDIA GeForce 7600 GT-jének ellenfele lehet – ez a modell így hosszú hónapok óta kategóriájában először akadhatott kihívóra.

A Radeon X1650 XT a korábban bejelentett Radeon X1950 Pro típushoz hasonlóan kezeli a kétkártyás (CrossFire) üzemmódot: nincs külön master kártya, a videokártyák az NVIDIA SLI megoldásánál megismert módszerrel, belső átkötőelemmel kapcsolhatók össze. Az új középkategóriás kártyán két dual-link DVI és egy TV-kimenet található, a digitális kimenetek natívan támogatják a HDCP tartalomvédelmi eljárást is.

Az AMD új középkategóriás ATI Radeonja 149 eurós javasolt fogyasztói áron kerül a boltokba a mai naptól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés