Elhalványíthatja az R600 fényét a Sapphire-féle Keresztapa

Az AMD új csúcskategóriás GPU-jára épülő videokártyák a legfrissebb hírek alapján jövő februárnál előbb biztosan nem kerülnek a boltokba, ám az extrém teljesítményű Radeon kártyák szerelmesei a jelek szerint hamarabb hozzájuthatnak egy lehetséges alternatívához. A Sapphire most legalábbis azt tervezi, hogy a januári CES alkalmával bejelenti, és még az első negyedévben piacra is dobja vadonatúj kétprocesszoros kártyáját, melyet egyelőre csak The Godfather (Keresztapa) néven emlegetnek. A Keresztapa ugyan az R600-zal ellentétben nem ismeri a DirectX 10-es változatát, ettől függetlenül bizonyosan tekintélyt parancsoló lesz – már ami a teljesítményét illeti.


Forrás: DailyTech

Az új csúcskategóriás vezérlő prototípusát ma mutatta be a Sapphire egy szűkebb belső vállalati körnek: az újdonság a korábban megismert, eddig csak középkategóriás GPU-kat összekapcsoló koncepcióra épül, azaz a gyártó egy kártyán két grafikus processzort helyez el, melyek CrossFire üzemmódban képesek a hagyományos megoldások teljesítményét hozzávetőlegesen megkétszerezni. A Sapphire azonban ezúttal két csúcsteljesítményű, RV570 kódjelű GPU-t (a Radeon X1950 Pro kártyák alapja) épít a kártyára, melyen egyébként megtalálható lesz egy belső CrossFire csatlakozó is, azaz két ilyen kártya az NVIDIA Quad SLI-jének mintájára négyprocesszoros CrossFire módban is munkára fogható. A Sapphire munkatársai a DailyTech híroldalnak megerősítették, hogy a kártya önmagában bármilyen PCI Express x16 csatolóval ellátott alaplapban használható lesz (a CrossFire módot alapvetően a Catalyst meghajtóprogram engedélyezi vagy tiltja).

A Keresztapa konkrét paramétereiről egyelőre nem derültek ki részletek, így nem tudni többek közt, hogy a grafikus processzorok, illetve a kártyán lévő memória milyen órajelen járnak majd. A demonstrációról nyilvánosságra került kép tanúsága szerint a kártyát tekintélyes méretű hűtőrendszerrel látják majd el, a megnövekedett áramfelvétel miatt pedig két tápcsatlakozó is kerül rá. A Keresztapa két dual-link DVI csatlakozója révén egyszerre négy megjelenítőt vezérelhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés