Hirdetés

Kaphatóak az első Serial ATA merevlemezek

Már vagy hat hónap telt el azóta, hogy az alaplapokon megjelentek az első Serial ATA-150 vezérlők. Ez a szabvány a gyorsabb átvitel, és számos előny mellett egyszerűbb kezelhetőséget és szellősebb gépházat ígér a vékony kábeleknek hála, ezért sokan várják az új generációs merevlemezeket. A helyzet csak most kezd megváltozni, eddig maximum kiállított darabokat láthatott a nagyközönség.

Végre felvirradt azonban a nap, amikor a kiskereskedelmi csatornákban is felbukkantak az első merevlemezek, melyekkel végre kiaknázhatjuk az újabb alaplapok Serial ATA képességét. A Maxtor az első, aki az új szabványt támogatja a Diamondmax 9 sorozattal, bár feltehetően a Seagate Barracuda ATA-V is hozzáférhető. A Maxtor modell a 6Y120M0 nevet kapta.

Az új Diamondmax 120 GB kapacitású, 7200 rpm sebességgel pörögnek lemezei, 8 MB gyorstárat építettek bele, és az átlagos elérési ideje 9 ms. Egyelőre csak Japánban kapható, ám a Maxtor korábbi ígérete szerint világszerte megkezdik a Serial ATA-s merevlemezek szállítását.

Ismeretlen okból a "Felkelő Nap Országában" az új drive-okat csak Serial ATA-150 vezérlővel együtt lehet megvenni, így az egyelőre amúgy sem olcsó lemezek árát tovább emeli a vezérlő, amire egyáltalán nincs szüksége annak, akinek az alaplapja már támogatja ezt a szabványt.

Szó esett arról, hogy egyelőre nem olcsó mulatság ilyen merevlemezt birtokolni. Japánban jelenleg a legolcsóbb készlet (meghajtó + 2 portos Promise vezérlő) 270 dollárnak megfelelő jenért kapható (kb. 65 ezer forint), de létezik egy két merevlemezből és egy 12 portos Serial ATA vezérlőből álló készlet is 1560 dolláros (kb. 375 ezer forint) áron! Az említett 2 portos Promise vezérlő ára külön 50-60 dollár, így kitalálható, hogy a Maxtor 120 GB-os Serial ATA merevlmeze kezdetben kb. 200 dolláros áron kerül forgalomba (kb. 48 ezer forint).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés