Hirdetés

Késik a Serial ATA

Az elemzők tavaly azt állították, hogy 2003 a hagyományos, párhuzamos ATA leváltására fejlesztett Serial ATA éve lesz. Aztán módosítottak egy kicsit, az általános vélemény szerint a második félév nyitja meg az utat a SATA előtt. Most már ennél is pesszimistábban nyilatkoznak néhányan. Mi is írtunk már róla, hogy egyre több SATA csatlakozóval szerelt alaplap jelenik meg a piacon, és a nagyobb chipsetgyártók is új vezérlőikbe már olcsó Serial ATA kontrollereket akarnak beépíteni. Ez azonban mit sem ér, ha nincs hozzá merevlemez.

Márpedig a merevlemez gyártóknak eszükben sincs túlságosan ráállni a SATA meghajtók előállítására. Jelenleg valóban nem érné meg nekik, mivel kevés SATA vezérlővel szerelt alaplap talált gazdára eddig. Viszont a hírek szerint a vezérlők elterjedése után sem fogják magukat túlságosan erőltetni. Ennek egyszerű az oka: a jól bejáratott Parallel ATA meghajtók piaca még nincs teljesen kiaknázva, amíg nincs jelentős igény a SATA-ra és a Parallel ATA ekkora piaccal rendelkezik, nem éri meg átállni. Jelentős igény pedig még nincs.

Hiába a hot swap lehetősége, a kisebb, rugalmasabb kábelezési rendszer, a sebességnövekedés (150 Mb/s) nem jelentős az ATA-133 (133 Mb/s) szabvány által kínált tempóhoz képest. A Serial ATA meghajtók pedig egyelőre drágábbak hagyományos társaiknál. Egy ideig pedig azok is maradnak, mivel a legtöbb gyártó még csak nagyon kis mennyiségben gyárt SATA merevlemezeket, és van olyan cég is, mely valószínűleg csak nyáron mutatja be SATA megoldását.

A fenti okok pedig együttesen azt eredményezhetik, hogy a pozitív előrejelzések ellenére a Serial ATA idén, de legalábbis egy darabig még csak távoli álom marad a felhasználók számára (tisztelettel kell tehát tekintenünk az úttörő gyártókra... például a Seagate-re, aki hónapokkal ezelőtt bemutatt Barracuda SATA V winchesterét).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés