Nyakunkon a Serial ATA!

A Serial ATA forradalmasítja a teljesítőképességének határához ért ATA szabványt. Ez persze kicsit túlzás, azonban az tény, hogy a benne rejlő tartalékok, és a már most is megmutatkozó előnyök nagy sikert biztosítanak számára.

A Serial ATA segítségével meg lehet többszörözni a mai adatátviteli sebességet a meghajtók esetében, valamint több meghajtót lehet használni azonos időben, tehát le lesz cserélve a párhuzamos technológia a soros megoldásra. Ennek van még egy hatalmas gyakorlati haszna: eltűnnek a nagy, sérülékeny és helyfoglaló IDE kábelek, melyek eddig is gyakran keserítették meg a PC-t bütykölők életét.



A fenti képen a 3ware által készített ATA-SATA konvertert láthatjuk, melynek segítségével a már meglévő ATA meghajtóinkat Serial ATA környezetben is alkalmazhatjuk. A piros kábelen keresztül folyik az adatáramlás, így látható, hogy valóban sok helyet szabadít fel az új technológia.

De miért kellene sietni, ha még nincs is SATA kompatibilis chipset? Nos, az alaplapgyártók már megadták a választ. Ahogyan az USB 2.0 esetében is történt, itt is először külső cégektől vesznek kontrollereket, és ezekkel szerelik a lapokat, majd az SATA-t támogató chipsetekmegjelenésével elhagyják őket. Egyre több cég jelenti be a Serial ATA csatlakozóval ellátott típusait, amire nagyon jó példa a Computex eseményei.

Ugyanis az összes nevesebb gyártó már vagy bemutatta, vagy tervbe vette a SATA támogatással rendelkező alaplapok gyártását. A Soyo például 10 új alaplappal fog előrukkolni, melyek mindegyike már Serial ATA kompatibilis. Az AMD Hammer procikhoz készült új alaplapok mindegyikén megtalálható a SATA csatlakozó.

A Serial ATA szabvány első lépcsője az 1500 Mbit/s, amely gyorsan fel fog kúszni 6000 Mbit/s vagy magasabb értékre, így valóban hosszú ideig fog uralkodni a SATA. Már csak a legújabb, leggyorsabb, legjobb, legcsendesebb és legdrágább, SATA alapú meghajtók hiányoznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés