Hirdetés

Idén közel 4,5 milliárd DVD-t sütünk

2005-ben egyes becslések szerint mintegy 80 millió DVD-író és 10 millió asztali DVD-felvevő találhat gazdára világszerte, amely – figyelembe véve, hogy az átlagfelhasználó éves „lemezfogyasztása” 40-50 darab között alakul – legkevesebb 3,5 milliárd nyers DVD leszállítását követeli meg a gyártóktól. Elképzelhető mindemellett, hogy idén ennél jóval több, akár 4,5 milliárd adathordozó talál gazdára – legalábbis a tajvani Riteknél erre az eshetőségre is felkészültek.

Az első negyedévben a Ritek üzemeidből került ki minden negyedik DVD+R és minden harmadik DVD+RW szabványú nyers adathordozó, a gyártó ugyanakkor egyre több partnerrel köt szállítási megállapodást, így többek között ettől a hónaptól kezdve a Ricoh számára is készít kétrétegű lemezeket a cég. A gyártó bevételeinek mostanra körülbelül 50 százaléka származik a nyers DVD-k eladásából, az írható CD-k bevételi aránya még mindig számottevő; mintegy 30-40 százalék, míg a cég bevételeinek maradék része más üzletágakból tevődik össze – nyilatkozta a Ritek képviselője a DigiTimes híroldalnak.

Az élénkülő forgalom hátterében a minden eddiginél alacsonyabb hardverárak állhatnak; mint arról korábban beszámoltunk, a jelentős gyártók csaknem mindegyike nemrégiben egységesen 10-20 százalékkal csökkentette DVD-írónak OEM árát, amely a végfelhasználói árakra is kihatással lehet. Ennek köszönhetően hazánkban egy asztali számítógépbe építhető modern DVD-író fogyasztói ára könnyen lesüllyedhet a 10 000 forintos határ közelébe, míg az asztali DVD-felvevők induló ára már most 40 000 forint alá ért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés