Hirdetés

Minden eddiginél több írható DVD készül - drágábban

Két jelentős tajvani nyersanyaggyártó – a CMC Magnetics és a Ritek – a napokban bejelentette, hogy a harmadik negyedévben havonta 3-5 százalékkal emelik az általuk gyártott DVD+R/-R lemezek árát, ezzel a negyedév végére körülbelül 10 százalékos áremelkedésre számíthat a piac – írja a tajvani DigiTimes híroldal.

Az áremelkedés – melyet elsősorban a gyártáshoz használt polikarbonát árának növekedése indokol – várhatóan eltérő mértékű lehet a különböző szabványú és sebességű nyers lemezeknél. A két jelentős gyártó lépését vélhetően hamarosan követi a konkurencia is, így többek között a Prodisc Technology, a Gigastore és a Lead Data is árat emel a közeli jövőben.

Bizonyos lemezek árát ugyanakkor némileg csökkentheti a DVD+RW szövetség törekvése, mely a DVD+R, illetve DVD+RW lemezek versenyképességén igyekszik javítani. Ennek érdekében a szövetség a lemezek árába épített licencdíjat kész mérsékelni a jövőben, ez pedig valamelyest kompenzálhatja a magasabb gyártási költségeket.

Az írható DVD-k iránt mindezek mellett fokozott kereslet mutatkozik; a gyártók jelenleg igen nehézkesen tudják csak ellátni partnereiket az igényelt mennyiségű adathordozókkal. Ez több gyártót arra sarkall, hogy tovább növelje a nyers DVD-k gyártási volumenét, a CMC Magnetics már be is jelentette, hogy növeli gyártási kapacitását az elavultabb, CD-R technológia kárára; a cég szeptemberre 80 milliós havi darabszámot kíván elérni, míg az év végére havi DVD-kapacitását 90 millió darabra növeli.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés