Hirdetés

Idén jelentős mértékben csökkenhetnek a CD-író eladások

Az asztali számítógépekhez fejlesztett CD-olvasók eladási volumene az egységek piacra kerülése óta a tavalyi évig bezárólag folyamatos növekedést mutatott. A szinte töretlen növekedést mégsem az időközben piacra került új technológia; a DVD állította meg, hanem a CD-k írására is képes optikai egységek árának mélyrepülése – mutat rá a CD Freaks weboldal tajvani elemzéseket értékelve.

A CD-írók piaci sikerének az egyre olcsóbb DVD-írók elterjedése vethet véget, 2005-ös év első negyedéves eladásait értékelve máris elmondható, hogy az elavultnak tekinthető adatrögzítő egységek idén jelentős visszaesést fognak produkálni: egyes gyártók szerint a tavalyi 50-55 millió darabos eladási ráta idén 40 millió darab alá is csökkenhet, mindeközben DVD-írókból az év során közel kétszer ennyit terveznek piacra dobni. A csak CD-ket kezelő optikai egységek (olvasókat és írókat is beleértve) piaci aránya a DVD-t is kezelő társaikhoz mérten ennélfogva a tavalyi 40:60 százalékos arányról idén 20:80, vagy akár 10:90-es szintre csökkenhet – fejtette ki Michael Gong, a Lite-ON optikai adattárolókat gyártó részlegének vezetője.

A folyamat már hazai viszonylatokban is érzékelhető, hiszen már Magyarországon is akad olyan kiskereskedés, amelyik 12 000 forintos bruttó fogyasztói ár környékén kínál DVD-írót. Mindemellett a CD-írók vélhetően nem tűnnek el teljesen a piacról, a vállalati szektor ugyanis továbbra sem igényli a DVD-k által a CD-hez képest nyújtott megtöbbszörözött adattárolási kapacitást, mindehhez hozzájárul a nyersanyagok árai közti különbség is, amely még mindig a CD-k irányába billenti a mérleget.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés