Hirdetés

Feltörték az Xbox 360 másolásvédelmét

Közel fél év kellett ahhoz hackerek egy csapatának, hogy feltörjék a Microsoft tavaly novemberben útjára bocsátott Xbox 360 játékkonzoljának másolásvédelmi rendszerét. Jóllehet az új konzol által használt DVD-k fájlrendszerét már 2005 decemberében feltörték, a lemezek másolásvédelmét egészen mostanáig senkinek nem sikerült kikerülni. Egy magát TheSpecialist-nek nevező hacker és csapata a napokban több fórumon is közzétette, hogy a konzol DVD-olvasójának módosításával elsőként sikerült kijátszaniuk a lemeztípus-azonosításon alapuló védelmet.

A Microsoft Xbox konzoljaihoz készült DVD-k speciális médiatípussal rendelkeznek (dvdxbox360 vagy dvdxbox), melyet a játékgép a bootolási folyamat legelején detektál. Amennyiben a program DVD-R vagy DVD+R adathordozóként érzékeli a lemezeket, a betöltés leáll, a másolt játék nem indul el. Mivel a gyári Xbox lemezek médiakódját az egyedi aláírási rendszer miatt gyakorlatilag lehetetlen megváltoztatni, a hackerek ezért inkább a konzolba szerelt DVD-olvasó firmware-ét módosították. Az alapprogramot először speciális eszközökkel kiolvasták, bizonyos pontokon megváltoztatták a kódot (ez ugyanis nem rendelkezik semmilyen aláírással vagy más védelemmel), majd visszaírták azt az egységbe, ennek következtében a játékgép a bootolási folyamat során eredetiként ismer fel minden lemezt, így minden további nélkül elindítja a másolt játékprogramokat is.

Mivel TheSpecialist elítéli a kalózkodást, a módosított firmware-t (mely csak bizonyos típusú DVD-olvasókkal szerelt Xboxoknál alkalmazható) nem tette publikussá, mindemellett a kód beégetéséhez IC-programozót is kell használni, így az Xbox 360 házilag történő feltörése egyelőre nem lehetséges, ugyanakkor ha az eljárást másoknak is sikerül reprodukálniuk, nehéz helyzetbe kerülhet a Microsoft, a tömeges kalózkodás ugyanis a konzolüzletből származó lényegében egyetlen bevétel jelentős részétől foszthatja meg a vállalatot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés