Hibás Xbox 360 konzolokra figyelmezteti ügyfeleit a GameFly

„Cégünk arról értesült, hogy bizonyos Xbox 360 konzolok sérüléseket okoznak a GameFly által kölcsönzött videojátékok adathordozóin. Tájékoztatjuk, hogy Ön a legutóbbi alkalommal ilyen sérült lemezt küldött vissza kölcsönzőnknek.

Elővigyázatosságból minden Xbox 360 játékra szóló előzetes kölcsönzési kérelmét eltávolítottuk rendszerünkből. Kérjük vegye fel a kapcsolatot a Microsofttal a probléma megoldása érdekében. (…) Amennyiben a jövőben sérült Xbox 360 adathordozót küld vissza cégünknek, a GameFly kölcsönző a kár megtérítésére fogja kötelezni Önt.”

Ezt a formalevelet kapta Észak-Amerika egyik legnagyobb videojáték-kölcsönzőjének, a GameFly-nak számos, Xbox 360 konzolgéppel rendelkező előfizetője a napokban. A kölcsönzőhálózat állítólag azért volt kénytelen íly módon figyelmeztetni felhasználóit, mert a céghez egyre több olyan adathordozó került vissza, amelyik annyira összekarcolódott a használat során, hogy többé képtelenség beolvasni. Vásárlók egy része újabb tervezési bakit sejt a háttérben.


Összekarcolt lemezek...

A problémát ez estben ugyanakkor jó eséllyel az elővigyázatlan felhasználók okozzák. Xbox 360 tulajok korábban beszámoltak arról, hogy az új konzol optikai meghajtója (melyet egyébiránt a Hitachi-LG gyárt) folyamatosan magas fordulatszámon pörgeti a behelyezett lemezeket, még az olyan inaktív állapotokban is (pl. menü böngészése), amikor ez nem is lenne indokolt. A végzetes karcok sokaknál akkor kerülnek rá a lemezre, amikor bekapcsolt állapotban helyezik át, vagy mozdítják meg a játékgépet, de a Gamasutra weboldalnak tudomása van olyan felhasználókról is, akik hozzá sem nyúltak Xbox-ukhoz, amikor az egyszer csak mély barázdákat szántott a lemez felületébe.


...és a gyilkos olvasófej - Forrás: Llamma.com

Egyes hobbioldalak már korábban észlelték ezt a problémát, mi több alternatív megoldásokat is kínáltak rá, ugyanakkor a jelek szerint egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor az Xbox 360 optikai meghajtója használhatatlanná teszi a lemezt – legalábbis erre utal a GameFly intézkedése. A kölcsönzőhálózat illetékese ugyanakkor az ünnepek alatt elérhetetlennek bizonyult, így nem tudni pontosan hány felhasználó kapott ilyen formalevelet. A konzolt gyártó Microsoft egyelőre nem reagált a hírre, de a redmondi cég vélhetően továbbra is ahhoz az álláspontjához tarja majd magát, amit a lefagyó, instabil Xboxok kapcsán tett közzé: egy ilyen komplex hardvernél természetszerűen előfordulnak a kereskedelmi forgalomban hibás példányok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés