Hirdetés

Első körben csak a kiemelt partnerek kapnak fermis GeForce-ot

Az NVIDIA március végén kezdi meg az új generációs GeForce sorozat forgalmazását, amely elsősorban a GTX 470 és 480 jelzésű modelleken fog alapulni. A Fermi architektúrára épülő GF100 lapka a TSMC 40 nm-es gyártósorain készül, ám a tajvani bérgyártó nem tud elegendő chipet gyártani, így a DirectX 11-es API-t támogató GeForce-okat elsősorban a kiemelt partnerek fogják szállítani. Ezt az is alátámasztja, hogy a több gyártó még meg sem kapta a nyomtatott áramkör referenciaterveit, így nem tudnak részt venni a kártyák gyártásában.

Jó hír azonban, hogy az eddig megjelent előrendelésre vonatkozó árak valószínűleg nem valósak, mivel a gyártók megerősítették, hogy egyetlen webáruházzal sem beszéltek az árazásról. A pletykák szerint még az NVIDIA sem döntött az árcédulákról, sőt még a GTX 470 specifikációit sem véglegesítették.


Őrült sebesség az új GeForce-on

Sajnos a TSMC sem könnyíti meg a dolgok menetét. A tajvani gyártó 40 nm-es HP technológiájával komoly problémák voltak, ám a vállalat már megerősítette, hogy megfelelő szintre javult az új generációs chipek kihozatala. Ettől függetlenül a 40 nm-es eljárással készülő GPU-k többsége hiánycikknek számít, ami elsősorban a kevés telepített gyártósornak tudható be, de a pletykák szerint nem csak erről van szó. A termékekhez nem csak funkcionálisan hibátlan vagy kezelhető mértékben hibás lapkákra van szükség, mivel a fogyasztásra vonatkozó paraméterek is kötöttek. A teljesítmény oldaláról vizsgálva a dolgokat, számos legyártott chip megfelelne az adott grafikus kártyára, ám ezek egy része az energiaigény szempontjából megbukik, így nem alkalmazzák őket. Az információk szerint a TSMC gyártósorait ez a probléma hatványozottan érinti, amit a nemrég bemutatott Radeon HD 5830 viszonylag magas maximális fogyasztási paramétere is alátámaszt. Az NVIDIA is hasonló stratégiát folytathat majd, így a 225 wattos maximális energiaigény fenntartása érdekében a Tesla C2050 és C2070 nevű termékekre kerülnek majd a legjobb GF100 lapkák, míg a GeForce-okon a kevésbé jól sikerült darabok kapnak helyet, hiszen a PCI-SIG minősítéshez egy 300 wattot fogyasztó megoldás is megfelel.

David White, az NVIDIA szóvivője egyébként elmondta, hogy a TSMC nagyon sokat javított a 40 nm-es gyártósorokon, és a Fermi architektúrára épülő chipek a második vagy legkésőbb a harmadik negyedév folyamán nagy mennyiségben is elérhetőek lesznek. Az év közepén várhatóan bemutatkozik egy középkategóriába szánt, új generációs GeForce is, amiről egyelőre nem lehet sokat tudni, de minden bizonnyal nem a GF100 kódnevű lapkára fog épülni. Valószínű, hogy a Quadro 6000-es termékcsalád is erre a GPU-ra alapoz majd, aminek hála a professzionális kártyák piacán is frissít a vállalat.

Mi lesz a hiány hatása?

A kereskedők szerint a Radeon HD 5700 és 5800 sorozatból, valamint a GeForce 210 és GT 220 névre keresztelt megoldásokból elegendő mennyiséget szállítanak a gyártók, de a többi 40 nm-es GPU-ra épülő kártyából egyértelműen hiány van. A TSMC a problémát májusra részben megoldhatja, hiszen új gyártósorok kerülnek bevetésre, ám augusztusban további fejlesztéseket vetnek be, melyek várhatóan a fentebb említett gondokat minimálisra csökkentik. Addig azonban nem érdemes árversenyre számítani, sőt az elemzők szerint egyre rosszabb lesz a helyzet, hiszen az igények láttán a gyártók elgondolkoznak majd egy esetleges 5-10%-os áremelésen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés