Hirdetés

Nyáron érkezhetnek az olcsóbb Fermik

A Fermi architektúrára épülő GeForce-ok március legvégén mutatkoztak be GTX 470 és GTX 480 néven. A tényleges forgalmazás a következő héten kezdődhet meg, de már most érdemes leadni az előrendelést rájuk, mivel első körben nem sok termék kerül a piacra. A kereskedők arra számítanak, hogy a készletek nagyon gyorsan elfogynak, így azok a potenciális vásárlók, akik nem jutnak kártyához, májusig kénytelenek várni a következő szállítmányra. Sajnos – ahogy az ilyen esetekben lenni szokott – sokan üzletszerűen tekintenek majd az elérhető készletre, és az általánosan várható hiányt kihasználva, a megvásárolt termékeket a népszerű aukciós portálokon fogják majd árusítani némi extra haszon reményében. Természetesen ez ellen nem lehet tenni semmit. A zöldek partnerei szerint a gyártókapacitás limitálja az elérhetőséget, ám az NVIDIA korábban már nyilatkozta, hogy az év második felére felfuttatja a GF100 kódnevű lapkák gyártását.

Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő GeForce GTX 470-es és 480-as kártyák új BIOS-t kapnak, amivel a tesztekben tapasztalt komoly melegedés ellen próbálnak fellépni. Az információk szerint a termékeken használt hűtés 90 °C elérésekor kapcsol egyel magasabb fázisba, ám az új BIOS esetében ez az érték 80 °C lesz. Ez némileg visszaszorítja a kártyák hőmérsékletét, de a zajszint sajnos emelkedni fog. Több monitor alkalmazása esetén is változik a vezérlés, hiszen a megjelenítők hozzáadásával a GeForce-ok képtelenek a legtakarékosabb órajelbeállításokat használni, így a fogyasztásuk megnő, ami nagyobb hőtermeléssel jár. Ez egyébként általános jelenség a grafikus kártyáknál. Több monitor mellett szinte egyik termék sem képes az egy kijelző mellett alkalmazott, legtakarékosabb fogyasztási paramétereket használni. A fermis GeForce-ok esetében valószínűleg ez csak azért kapott nagyobb visszhangot, mert egyáltalán nem megszokott, hogy egy grafikus vezérlő terhelés nélküli elérje a 90-95 °C-os üzemhőmérsékletet.

Fermi
Átszabdalva és hűvösebben tálalva

Természetesen a kisebb teljesítményű, és ennek megfelelően olcsóbb modellek is megérkezhetnek nyáron. Hivatalos információk nincsenek, de a pletykák szerint a GF108 tervei véglegesnek tekinthetők, így folyamatban van a tömeggyártás előkészítése. A lapka paramétereiről nincs adat, de a 64 darab CUDA mag valószínűsíthető, így a GeForce GT 240-et válthatja le. A legfontosabb fejlesztési szempont a memóriavezérlő, ugyanis a GF100 valamilyen okból kifolyólag képtelen a GDDR5 memóriákat effektív 3800 MHz fölött üzemeltetni. A probléma javítása rendkívül fontos, hiszen a kisebb buszszélesség limitálhatja majd a teljesítményt.

Sokkal érdekesebb versenyző lehet a GF104 jelzésű lapka, ami valószínűleg 256 CUDA magot tartalmaz, és várhatóan a textúrázók száma sem csökken a GF100-hoz viszonyítva, azaz 64 csatorna áll majd rendelkezésre. A memóriavezérlő szélessége 256 bites lehet, ami 32 blending egység beépítésére ad lehetőséget. A lapka mérete kicsivel 300 mm² alatt lehet, így a Cypress és a Juniper közé lehet helyezni a terméket. Várhatóan két változat lesz belőle, így az NVIDIA a Radeon HD 5830-at és a HD 5770-et támadhatja.

Természetesen a GF104 és a GF108 kódnéven emlegetett termékekből hiányzik a dupla pontosság és az ECC támogatása, aminek amúgy sem lehet hasznát venni a játékok alatt. A pontos megjelenésük még mindig nem tisztázott, de a pletykák szerint a nyári hónapok alatt befuthat az egyik, míg az esetlegesen felmerülő problémák esetén legkésőbb ősszel esedékes a start. Ezeket a megoldásokat már jóval nagyobb példányszámban lehet gyártani, mint a GF100 kódnevű lapkát, így az AMD megfontolhatja az árcsökkentés lehetőségét is, ami természetesen örömteli esemény lesz a vásárlók számára, kár, hogy erre a HD 5000 termékcsalád életciklusának a vége felé kerül sor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés