Hirdetés

Működés közben is megtekinthető volt a Fermi

Az NVIDIA a hét legelején mutatta be az új generációs Tesla termékcsaládot, ám az SC09 rendezvény tartogatott még meglepetéseket. A Fermi első fellépése sajnos felemásra sikeredett, hiszen az architektúra felépítése impresszíven hangzott, ám az összképet nagyon lerontották a kiállított makett kártyák.

Az SC09-en azonban nem volt trükközés, és az érdeklődők maguk győződhettek meg róla, hogy a kiállított gépben működő Fermi van. A VizWorld egy videót is készített arról, ahogy a HP Z800 nevű masinákban az előző generációs Tesla C1060 összeméri tudását a jövőre megjelenő utóddal. A teszthez az NVIDIA a CUDA platformra írt n-body szimulációt használta. A lassan kiöregedő GT200 lapka 1,47 milliárd interakciót számolt másodpercenként, amire a Fermi 9,11 milliárdos értékkel válaszolt. Ennek megfelelően az új Tesla rendszer dupla pontosság mellett a gyakorlatban több mint hatszor gyorsabb az elődhöz viszonyítva.


Akcióban a Fermi - Forrás: VizWorld [+]

Az NVIDIA elmondása szerint a Fermi segítségével a HPC-szegmens olyan területeire is betörhetnek, ahova eddig nem volt lehetőségük. A Quadro és a GeForce vonalra nevező termékek a Tesla változattól némileg különbözni fognak. Az ECC-támogatás például az összes GeForce és a legtöbb Quadro kártyán ki lesz kapcsolva.


[+]

A színfalak mögött az NVIDIA beizzított egy Fermire épülő GeForce modellt is, mely a DirectX 11-es API-t támogató Unigine Heaven tesztprogramot futtatta. Sajnos erről az eseményről csak egy fotót készített a vállalat, és beszámolót sem várhatunk, mivel a bemutató zártkörű volt. A Facebookra feltöltött képen a monitor jobb felső sarka nem látszik, ami számunkra súlyos veszteség, hiszen a program itt jelzi, hogy a rendszer hány képkockát kreál másodpercenként.

A Fermi lapkára épülő GeForce megjelenésével kapcsolatban a média folyamatosan ostromolja az NVIDIA munkatársait, de továbbra is 2010 első negyedéve a némileg burkolt válasz. A vállalat a termék grafikus képességeiről valószínűleg a januárban megrendezendő CES alkalmával rántja le a leplet, így sajnos jó esély van rá, hogy idén már nem leszünk sokkal okosabbak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés