Hirdetés

Felállt a padlóról a TSMC

Gyártási szempontból nehéz időszakon van túl a TSMC. A világ legnagyobb bérgyártója számos nehézségbe ütközött a 2008 végén útjára indított 40 nm-es gyártástechnológia kapcsán, s ez rengeteg partnernek okozott kellemetlenséget. A vállalat hónapokon keresztül sötétségben tapogatózott, de 2009 legvégén sikerült járható ösvényre lelniük. A fejlesztések hatására az AMD-nek sikerült jelentős mennyiséget leszállítani a Radeon HD 5000 szériás kártyákból, melyek a problémás gyártósorokon készülő lapkákra épülnek. Az NVIDIA belépőszintű 40 nm-es modelljeiről nincs hivatalos adat, de a kereskedők szerint december óta a relatíve méretesebb, GT215 kódnevű lapkára alapozó GeForce-okból is megfelelő az ellátottság.

A jó hírek persze nem jelentik azt, hogy ne lehetne további javulást elérni. Mark Liu, a vállalat stratégiai igazgatója bejelentette, hogy a jelenleg tömeggyártás alatt álló 40 nm-es lapkák kihozatala már megegyezik a 65 nm-es eljárással készülő chipekével, így elmondható, hogy a TSMC végleg leszámolt a problémákkal. Az NVIDIA új generációs GF100 lapkájának a nagy mennyiségű termelése februárban kezdődik meg, és az új fejlesztések várhatóan erre a termékre is pozitív hatással lesznek.

A TSMC a házi feladatok elvégzése után a 28 nm-es eljárás gyors bevezetésére koncentrálja az erőforrásait. Az előbbi technológiára épülő termékek gyártása a tervek szerint az idei év harmadik negyedévében kezdődhet meg a Fab 12-es üzem Phase 4 nevű gyárépületében. A vállalat szóvivője szerint a 28 nm-es lapkák nagy mennyiségű gyártásáért az új Phase 5 jelzésű létesítmény felel majd, ami a negyedik negyedévben kezdi meg karrierjét. Utóbbi épület a későbbiekben bevezetendő 22 nm-es gyártástechnológia esetén is komolyabb szerepet kap.

A 28 nm-re tervezett időpontokat nem szabad szentírásnak venni, hiszen a 40 nm-es eljárás során is közel egy év késéssel jelentek meg az összetettebb lapkák. Reméljük, hogy most kegyesebb lesz a fizika a bérgyártóhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés