Hirdetés

Előkészületben a 80 nm-es csíkszélességű GPU-k

A grafikus kártyák piacának két nagy konkurense, az ATI és az NVIDIA egyaránt haszonélvezője lesz a tajvani TSMC küszöbön álló gyártástechnológiai fejlesztésének. A 80 nm-es csíkszélességű eljárás a 90 nm-es technológia lineáris skálázásából áll elő, vagyis nem igényel új gépsorokat, új tervezési és előállítási szabályozást.

A chipek evolúciójában az előállítás technológiája általában ugrásszerűen fejlődik; a 130, 90 és 65 nm-es csíkszélesség nemcsak kisebb struktúrákkal jár, hanem a tervezés és gyártás feltételeit is alapvetően módosítja az előző generációhoz képest. A költségcsökkentés, a hatékonyabb működés, illetve a kisebb energiafelvétel érdekében ugyanakkor nem szokatlan, hogy egy bejáratott eljárást kisebb csíkszélességre hangoljanak. A módszer nem igényel újratervezést, így viszonylag gyors és problémamentes megoldásnak számít, ez történt például a 110 nm-es csíkszélességű grafikus processzorok bevezetésekor, és ez van készülőben most 80 nm-en is.

A váltás az egy szilíciumszeletre eső költségeket akár 20 százalékkal is mérsékelheti, bár ez a tokozás költségei miatt kisebb mértékben jelenik meg a kész chip árában. Az ATI ősz óta a Radeon X1000-es széria valamennyi tagját 90 nm-en gyártatja, az NVIDIA hivatalosan bejelentett GPU-i esetében egyelőre csak néhány mobil grafikus vezérlőnél történt meg a 90 nm-re való váltás. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, mely típusok profitálnak a TSMC újabb fejlesztéseiből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés