Hirdetés

Felvásárlásokkal erősít az ATI

Az ATI az idei évben nagyobb lendülettel fog felvásárlásokba, különösen a kritikusnak számító szórakoztatóelektronikai szegmensben – erről nyilatkozott vállalata rendes évi közgyűlése előtt az ATI vezérigazgatója, Dave Orton. A kanadai cég főként olyan lehetőségeket keres, amelyek kulcsfontosságú új technológiákhoz juttatják, erősítik a gyorsan növekvő piacokon való jelenlétét, és egyúttal hozzásegítik bevételeinek növeléséhez.

Az elmúlt évek során az ATI főként szórakoztatóelektronikai részlegét erősítette felvásárlásokkal, ezt folytatják az eddigieknél aggresszívebben. Jelenleg bevételei mintegy 80 százalékát adják a PC-piacon értékesített chipek (lapkakészletek és grafikus processzorok), a maradékba tartoznak a mobiltelefonok és digitális tévé(vevő)kbe szánt megoldások. Míg 2005-ben a szórakoztatóelektronikai termékek 316,7 millió dollárt hoztak az ATI konyhájára, 2008 végére szeretnék elérni az egymilliárd dollárt. Ha a vállalat megfelelően felkészül, nem reménytelen az idei 400 millió dollár fölötti cél elérése, ugyanis amint Orton rámutatott, az elemzők szerint ez a piaci szegmens 35-50 százalékos bővülés előtt áll idén.

Az ATI különösen azért keresi az alternatív üzleti lehetőséget, mivel a PC-piac – bár továbbra is bővül – évente csak mintegy 10 százalékos növekedést produkál. A kanadai vállalat idén összességében 20-25 százalékos forgalomnövekedésre számít; a Radeon X1000-es széria és az XBox 360 grafikus vezérlőjének bevezetése után – ha lesznek is további újdonságok – a következő hat hónapban a kiadások csökkenését várják.

2006 végefelé egy új chipset érkezik, melyről egyelőre nem közöltek részleteket. Amint beszámoltunk róla, az NVIDIA decemberben jelentette be, hogy felvásárolja a tajvani ULI-t. A tranzakció az ATI-t azért hozta némiképp kínos helyzetbe, mert több tekintetben gyengének bizonyult déli hídjai helyett az alaplapgyártók előszeretettel nyúlnak az ULI chipjeihez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés