Hirdetés

NVIDIA belépő: teljes 90 nm-es átállás

Lapunk először tavaly október végén tudósított az NVIDIA új generációs alsó-középkategóriás mobil grafikus processzorának megjelenéséről: a GeForce Go 7300 akkor szinte a semmiből robbant be a köztudatba. A GeForce 7-es széria azóta több középkategóriás mobil vezérlővel is gazdagodott (GeForce Go 7400, GeForce Go 7600), ám furcsamód ezek asztali számítógépekbe szánt változatáról mindeddig nem, vagy alig érkezett hír, miközben a felsőkategóriás GeForce 7800-as család már jóval a mobil változatok előtt kapható volt.

A csendet elsőként a VR-Zone internetes magazin törte meg ma; a lap úgy értesült, hogy az NVIDIA-nál már készül a GeForce 6200 leváltására szánt GeForce 7300 GT típusú vezérlő, mely elsősorban a konkurens ATI Technologies Radeon X1300-as modelljének lehet majd piaci ellenfele. A GeForce 7300 GT a hírek szerint 8 pixel futószalagos GPU-t kap, melynek órajele állítólag 350 MHz lesz, míg a 128 bites interfészen kapcsolódó memória a pletykák szerint 666 MHz-en fog járni. Más források úgy tudják a GeForce 7300-as családnak érkezik majd egy szerényebb teljesítményű tagja is 4 pixel futószalagos GPU-val és 64 bites memóriainterfésszel.

Mindemellett korábban több weboldal is hírbe hozta a GeForce 7-es család egy másik belépőszintű tagját, a GeForce 7200-es típust, melynek megjelenése vélhetően az első negyedévben várható. Nem teljesen kizárt ugyanakkor, hogy ez a modell egy logikusnak tűnő névváltoztatás kapcsán mégis inkább a 7300-as sorozatszámot fogja kapni.

Az új kártya megjelenését az első negyedévre jósolják. Szintén ebben az időszakban érkezhet a középkategóriás GeForce 7600, melynek paraméterei egyelőre nem ismertek, a GeForce Go 7400 egy lehetséges asztali változatáról azonban mindeddig semmi hír nem érkezett. Az új modellek piacra kerülésével az NVIDIA az ATI-hoz hasonlóan az összes belépőszintű és középkategóriás termékénél bevezeti a fejlettebb, 90 nm-es gyártási eljárást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés