Hirdetés

Bejelentjük, hogy hamarosan bejelentjük

„90 napon belül, az R580 érkezésével megdöntjük saját teljesítmény-uralmunkat a videokártyák piacán” – nyilatkozta nem kis magabiztossággal David Orton, az ATI Technologies elnök-vezérigazgatója egy, a napokban lezajlott telefonos konferencián. A cégvezetőnek éppenséggel lehet oka némi optimizmusra, a vállalathoz közel álló források ugyanis úgy tudják, hogy az R580 grafikus processzorok első kereskedelmi forgalomba szánt szállítmánya már hetekkel ezelőtt megérkezett a kanadai gyártóhoz, és ezúttal jó eséllyel nem kell majd számolni az R520 megjelenését kísértő szállítási és gyártási problémákkal sem.

Az új GPU-t tartalmazó kártyák – melyről egyesek máris tudni vélik, hogy a soron következő, X1900-as típusjelzést viselik majd – debütálása közel van tehát, jóllehet a hivatalos bejelentés egyelőre még várat magára. Az új processzorról – mely sikerrel szállhat versenybe a GeForce család legerősebb, 512 MB memóriával felvértezett Geforce 7800 GTX típusával – egyelőre semmiféle hivatalos műszaki információ nem látott napvilágot, egyes, magukat jól értesültnek tituláló források ettől függetlenül 48 futószalagos, 8 vertex shadert, 16 textúrázóegységet tartalmazó GPU-t és az R520-hoz képest megnövekedett órajelet emlegetnek.

Szakértők egy csoportja úgy véli, hogy a kanadai gyártó több R580-ra épülő kártyát indít majd versenybe a felsőkategóriás mezőnyben, a legtöbben úgy spekulálnak, hogy legalább három vagy négy különböző teljesítményű kártya jelenik majd meg a piacon, beleértve az All-in-Wonder változatot is. Ami a kártyák árát illeti, az X-bit labs úgy vélekedik, hogy az ATI új csúcskártyája olcsóbb lehet, mint a konkurens NVIDIA jelenlegi csúcsterméke.

Amennyiben a sokak által jósolt január végi időpontban valóban megjelenik a piacon az R580-alapú ATI kártya, úgy hozzávetőlegesen négy hónapos ciklusával az R520-ra épülő, hányattatott sorsú X1800 széria lesz a legrövidebb ideig „uralkodó” csúcssorozat a vállalat eddigi történetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés