Hirdetés

Gyomorgyűrű a high-end videokártyákon

Bár a grafikus processzorok gyártástechnológiája folyamatosan fejlődik, az egyre bonyolultabb feladatok elé állított 3D-s vezérlők manapság a modern PC legösszetettebb komponensének számítanak. Az öldöklő konkurenciaharc a gyártókat mind gyorsabb és gyorsabb megoldások kifejlesztésére ösztönzi, a többi szempont pedig egyre veszít jelentőségéből. A több százmillió tranzisztorból álló grafikus magok komoly terhelés esetén ennek megfelelően megkérik az árát a sebességnek és a látványnak: egy csúcskategóriás VGA-kártya teljesítményfelvétele manapság meghaladhatja a 100 wattot is.

Ez az érték az elmúlt években – a GPU-k fejlődésével párhuzamosan – folyamatosan nőtt, így mostanra a gyártók számára is nyilvánvalóvá vált, hogy valamilyen módon meg kell fékezni a csúcskártyák étvágyát. A megoldás kézenfekvő volt, és gyakorlatilag évek óta ott hevert mindkét gyártó orra előtt; a kanadai ATI Technologies és a kaliforniai NVIDIA azonban csak nemrég kezdte általánosan alkalmazni azokat az étvágycsökkentő technológiákat, amelyeket a noteszgépekbe szánt grafikus vezérlőiknél már régóta sikerrel használnak.

Az ATI például olyan BIOS-t készített nemrégiben csúcskategóriás vezérlői egy részéhez, mely az eszközmeghajtóval karöltve képes automatikusan leszabályozni a kártya órajeleit azokban az esetekben, amikor nincs szükség a maximális teljesítményre (jellemzően 2D-s megjelenítés). A GPU-k a mobil számítógépekbe szánt társaikhoz hasonlóan mindemellett képesek kikapcsolni bizonyos egységeiket, ezzel tovább csökkenthető a fogyasztás, illetve a szivárgó áram mennyisége.

Hasonló képességekkel rendelkezik az NVIDIA tavaly bemutatott, G70-es kódnevű grafikus processzora, mely a GeForce 7800 széria alapjait nyújtja. A GPU mindezen túl képes dinamikusan, a feladatoknak megfelelően szabályozni a grafikus mag működési feszültségét, illetve akár ettől függetlenül a tranzisztorok küszöbfeszültségét. Ezekkel az eljárásokkal üresjárati módban lényeges mértékben csökkenthető a vezérlők étvágya, ugyanakkor a teljes terhelést jellemző teljesítményfelvétel nem vagy csak igen csekély mértékben redukálható.

Előzmények

Hirdetés