Hirdetés

CrossFire, a családon kívüli gyermek

Az Elitegroup Computer Systems (ECS) alig egy hónapja jelentette be két CrossFire-kompatibilis alaplapját, a K8 platformhoz készült KA1 Extreme, illetve az Intel processzorokat fogadó PA1 Extreme modelleket, máris érkezik egy újabb kétkártyás megoldásra optimalizált példány, a PF22. Az új alaplap érdekessége, hogy a korábbi típusokkal ellentétben nem az ATI saját lapkakészletét tartalmazza; a tervezők ezen a modellen az Intel felsőkategóriás chipsetjét, az i955X-et helyezték el.

Az Intel lapkakészlete a kétmagos asztali processzorokkal egy időben debütált, az ECS PF22-től tehát nem várható korszakalkotó technológiai újítás; az alaplap LGA775 tokozású Intel processzorokat fogad, az ICH7R déli híd összesen négy SATA II szabványú merevlemezt, illetve két Ultra-ATA tárolóegységet szolgált ki, ehhez társul még két további SATA II port egy Silicon Image vezérlő jóvoltából. A hangzásért a Realtek ALC880-as kodekje a felelős, míg a hálózati kapcsolatokat egy szintén a Realtek műhelyéből származó, továbbá egy Intel Gigabit Ethernet vezérlő felügyeli.

Az ECS új alaplapjának igazi érdekessége a két PCIe grafikus csatolóban rejlik, melyben az ATI Technologies által fejlesztett grafikus kártyák használhatók kétkártyás, páros (CrossFire) üzemmódban is. A rendszer grafikus teljesítményét jelentős mértékben megnövelő eljárásról már korábban is úgy hírlett, hogy az a konkurens NVIDIA hasonló elven működő SLI-jéhez képest lényegesen rugalmasabb lesz. Ezt vetítette elő maga a fejlesztő is, amikor az augusztus végi Intel Developer Forumon egy i955x lapkakészletű alaplappal demonstrálta új technológiáját.

Az NVIDIA SLI megoldása a CrossFire technológiával szemben hivatalosan csak a kaliforniai gyártó által fejlesztett lapkakészletekkel használható ki. Mindemellett az SLI több mint egy éve piacon van, az eltelt időszak alatt pedig a gyártó valósággal ontotta magából a kétkártyás rendszerrel kompatibilis GPU-kat és lapkakészleteket, ezzel nehéz helyzetbe hozva az utóbbi időben sorozatos fejlesztési és gyártási nehézségekkel küzdő kanadaiakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés