Hirdetés

Érkeznek az i975X chipsetes alaplapok

Az Intel minden különösebb hírverés nélkül bővítette lapkakészleteinek kínálatát a 975X jelzésű modellel. Az új chipset régi adósságot törleszt, hiszen a grafikus alrendszer számára fenntartott 16 PCI Express-vezetékét kétszer 8 arányban is meg tudja osztani, így lehetővé válik két videokártya párban való működtetése. A 975X azonban nem csupán ebben a tekintetben fejlődött – támogatja a 800 és 1066 MHz-es rendszerbuszon kommunikáló processzorokat, és meg nem erősített információ szerint kétmagos CPU-kkal is képes lesz a legnagyobb FSB-órajelen együttműködni. Egy- és kétmagos processzorok esetében is támogatja a Hyper-Threadinget, így valamennyi Pentium D és Pentium Extreme Edition chippel használható.

Új a memóriavezérlő is, amely hivatalosan legfeljebb 667 MHz-es DDR2 modulokat hajt meg. A Flex Memory Technology lehetővé teszi eltérő kapacitású modulok kétcsatornás üzemeltetését, az Intel Memory Pipeline Technology pedig a busz sávszélességének hatékonyabb kihasználásáért felel. A vezérlő legfeljebb 8 GB RAM-ot képes megcímezni, és támogatja a hibakorrekciót is.

Az új északi híd mellé természetesen a jelenlegi legfejlettebb déli híd, az ICH7R (esetleg az ICH7) társul, melynek jóvoltából további hat PCI Express sáv, Gigabit Ethernet vezérlő, négy Serial ATA II port, nyolccsatornás High Definition Audio és nyolc USB 2.0 interfész áll rendelkezésre.

A chipset megjelenését megelőzve harangozta be a Gigabyte a 975X köré épülő alaplapját (GA-G1975X), de az Asus és a Foxconn friss termékeire sem kell tovább várni. Az Asus egy új alaplapcsaládot indít útjára: a Main Station Motherboard Series első tagja a 975X-re alapozó P5WDG2-WS. A modellt munkaállomásokba szánják, amit az is alátámaszt, hogy két PCI Express x16 és két PCI interfésze mellett két PCI-X foglalat is helyet kapott rajta. A tárolórendszer tekintetében kiemelendő, hogy összesen nyolc Serial ATA II port biztosított, melyekkel két RAID tömb hozható létre. Ebben a kategóriában a FireWire megléte alapkövetelmény; Gigabit Ethernet portból kettő is van.

A chipset hűtését az Asus passzív bordákra bízta, a processzor körüli terület hőterhelését a Stack Cool 2 nevű megoldás hivatott csökkenteni. A CPU tápellátásáról nyolcfázisú áramkör gondoskodik. A lapon négy memóriamodul alkalmazható, melyek nem kötelező jelleggel ECC-sek is lehetnek.

A Foxconn 975X7AA-8EKRS2 jelű lapján ugyancsak a 975X + ICH7R kombinációt találjuk, bár ez a termék inkább az otthoni felhasználókat célozza meg. Ugyancsak négy darab, legfeljebb 8 GB memóriát fogadó aljzattal rendelkezik, ám két PCIe x16 és két PCI foglalata mellé két PCIe x1 interfész járul. Két IDE csatornát és hat Serial ATA II portot biztosít a meghajtóknak, két Gigabit Ethernet portja van, nyolccsatornás hangjáról a Realtek ALC882H kodekje gondoskodik. A Foxconn lapja előreláthatólag csak decemberben kerül kereskedelmi forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés