Hirdetés

CrossFire nem csak ATI chipsetes alaplapokon?

A heise online gyártói forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az ATI néhány napja bemutatott, két videokártya párhuzamos működtetését lehetővé tevő CrossFire technológiájának használatához – a korábbi információkkal ellentétben – nem feltétlenül szükséges a vállalat saját Radeon Xpress 200 chipsetje köré épülő alaplap alkalmazása.

Az RD400 és RD480 kódjelű lapkakészletek eszerint csupán abban különböznek a korábbi Xpress 200-változatoktól, hogy képesek a grafikus alrendszer rendelkezésére bocsátott 16 PCI Express-sávot 2 x 8 arányban megosztani. Így – elméletileg – lehetséges CrossFire grafika alkalmazása más alaplapokon is, amelyek rendelkeznek két szimmetrikusan „bedrótozott” és legalább 8-8 PCIe-vezetékkel ellátott PEG (PCI Express for Graphics) interfésszel.

Az ATI képviselője a német lapnak elmondta, hogy elvileg az NVIDIA SLI-hez tervezett lapokon is üzemképes a CrossFire, azonban gyári tesztek hiányában nem tudják garantálni a hibamentes működést. Az Intel 945/955 chipsetjére épülő alaplapok azonban, amelyeken az első PEG-aljzatba az északi híd 16 PCIe-vezetéke, a másodikba pedig a déli híd 4 PCIe-vezetéke fut be, nem megfelelőek a CrossFire rendszerek számára.

A lap ugyanakkor azt írja, hogy a hivatalos álláspont dacára a Computexen több Intel chipsetes alaplapon is munkára lehetett fogni a CrossFire videokártya-párost, még olyan esetekben is, ahol x16/x1 volt a kiosztás – igaz ugyan, hogy itt a teljesítménycsökkenés miatt már megkérdőjelezhető a dolog értelme... Eközben az Intel állítólag felvetette, hogy azok az (SLI-s, illetve CrossFire-ös) alaplapok, ahol csak úgy lehet váltani az egyszer 16 és a kétszer 8 kiosztás között, talán nem is felelnek meg a PCI Express specifikációinak.

Az egymásnak ellentmondó kijelentésekről nehéz persze megmondani, hogy melyek származnak a mérnököktől, és melyek az egyes cégek – itt bizony egymással ütköző – érdekeit védő marketingesektől. Ítéletet akkor lehet majd hirdetni, amikor végleges, kereskedelmi forgalomba szánt CrossFire-alaplapok, illetve videokártyák tesztelésére nyílik lehetőség – erre pedig még hónapokat kell várni: a technológiát kiszolgáló ATI chipsetes alaplapok júniusban-júliusban, a CrossFire X850 kártya július közepén, a CrossFire X800-as pedig augusztus elején kerül a piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés