Hirdetés

CrossFire az IDF-en: a név kötelez

A kanadai ATI Technologies két videokártyát összekapcsoló CrossFire technológiája a tavasz utolsó napján debütált, ugyanakkor mindeddig csak keveseknek adatott meg, hogy ilyen rendszert működés közben láthassanak, jóllehet az NVIDIA hasonló – kevésbé rugalmas elven működő – SLI eljárása hamarosan az első születésnapját ünnepli.


Forrás: AnandTech

Mint arról korábban beszámoltunk, a CrossFire rendszerekhez két új lapkakészletet is útjára bocsát az ATI; a Radeon Xpress 200 család új tagjai az RD400 és RD480 kódjelű lapkák lesznek. Mindemellett az is tudható volt, hogy az ATI CrossFire-kompatibilis videokártyái elméletileg minden olyan alaplapban képesek összedolgozni, amelyik a grafikus rendszer rendelkezésére álló 16 PCI Express vezetéket 2 x 8 arányban meg tudja osztani, mindazonáltal az Intel 945/955 lapkakészletcsaládjára épülő kétkártyás alaplapok az ATI korábbi hivatalos álláspontja szerint nem alkalmasak a CrossFire technológiában rejlő lehetőségek kiaknázására, mivel nem a fenti kiosztást használják.


Forrás: AnandTech

Ennek némileg ellentmondó információk láttak napvilágot az idei Computex kiállítás kezdetével, ahol több kiállító működőképes, Intel-alapú CrossFire rendszert mutatott be standján. A napokban zajló IDF kiállítás alkalmával végül saját magát cáfolta az ATI azzal, hogy kétkártyás technológiáját – talán a fejlesztői fórum névadójára való tekintettel – szokatlan módon nem a saját lapkakészletére épülő alaplappal demonstrálta. A kanadaiak a szakmai rendezvény keretén belül egy Intel 955X alapú géppel demózták új technológiájukat, ezzel is lényegében azt bizonyítva, hogy a CrossFire lényegesen rugalmasabb eljárás, mint a konkurencia SLI-je. A bemutató egyetlen szépséghibája, hogy a rendszerrel kompatibilis videokártyák továbbra is hiányoznak az üzletek polcairól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés