Hirdetés

CES: Super Multi Blue(s)

Úgy tűnik, nem csak a vásárlóknak, de egyre több, a szakterületen érdekelt cégnek kezd elege lenni a DVD leváltására létrehozott kék lézeres formátum (Blu-ray, HD DVD), illetve a mögöttük felsorakozott érdekcsoportok csatározásából. A Las Vegasban ma kezdődött CES minden bizonnyal emlékezetes esemény marad a formátumháború történetében, itt mutatja ugyanis be az LG az első multiformátumú, úgynevezett Super Multi Blue rendszerét. A koreai gyártó új technológiája nem tesz különbséget a két kék lézeres formátum között, azaz annyiban mégis, hogy a számítógépekhez fejlesztett író csak olvasni tudja a HD DVD korongokat, írni nem. A tökéletes megoldásra tehát még várni kell, mindazonáltal nem kétséges, hogy előbb-utóbb a többi gyártó is lép, és bemutatják hasonló képességekkel rendelkező optikai egységeiket.

Az LG új Super Multi Blue írójáról (mely egyébként a GGW-H10N típusjelzést kapja) egyelőre kevés konkrét technikai adatot tudni: a PC-kbe építhető író 4x sebességgel írja majd a Blu-ray nyersanyagokat, mindemellett képes adatokat visszaolvasni CD-ről, DVD-ről, valamint HD DVD-ről, és az előbbi két formátumra rögzíteni is lehet vele.

A két formátumot egyszerre támogató két kiadó egyike, a Warner holnap mutatja be a CES-en az első multiformátumú kék lézeres rendszerét, mely lényegében egy speciális megoldással készült, Blu-ray és HD DVD hordozóréteget egyaránt tartalmazó lemez lesz. A Total HD névre keresztelt technológia az LG multiformátumú asztali lejátszójához hasonlóan felhasználóbarát megoldás, ám a multiformátumú lemez elsősorban azoknak jöhet jól, akik már rendelkeznek valamilyen – csak az egyik kék lézeres formátumot ismerő – berendezéssel.

A koreaiak a PC-be építhető író mellett egy Super Multi Blue asztali lejátszót is kiállítottak a CES-en: a BH100 típusú készülékkel az LG elsősorban a nagy felbontású mozizásért rajongó vásárlóknak kedvez, akik így bármilyen nextgen kiadványt megvásárolhatnak otthoni gyűjteményükbe, azaz nem függenek többé attól, hogy a kiszemelt film kiadója melyik érdekcsoporthoz csatlakozott. A BH100 a kék lézeres lemezek mellett lejátssza a DVD-ket is (akár 1080i HD-felbontásra konvertálva a képet), HDMI kimenetén maximum 1080p felbontású képet küld, valamint megbirkózik gyakorlatilag az összes általánosan használt tömörítési algoritmussal, hangszabvánnyal. A BH100-nak mindazonáltal a PC-s íróhoz hasonlóan elsősorban a Blu-ray felé hajlik a keze, az olvasó ugyanis csak a filmeket játssza le a HD DVD-ről, a lemezen található interaktív tartalmakkal állítólag már nem boldogul.

Az LG Super Multi Blue egységei még az első negyedévben a boltok polcaira kerülhetnek a cég ígérete szerint. Az asztali lejátszót és a PC-s írót egyaránt 1200 dolláros ajánlott fogyasztói áron tervezi piacra dobni az LG, azaz az első multiformátumú kék lézeres készülékekért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a vásárlóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés