Hirdetés

Blu-ray/DVD/CD kombót dob piacra az LG

A HD DVD és Blu-ray formátum versengése miatt több gyártó is dolgozik olyan meghajtókon, amelyek mindkét lemeztípust képesek lesznek kezelni. A megoldás előnye, hogy ezekkel a meghajtókkal a vásárlók nem kötelezik el magukat egyik vagy másik formátum mellett, hátránya azonban a magas ár. Az új technológia bevezetésének költségei azonban így is nagyok, s ez megkerülhetetlenné teszi a csupán egyik szabványt támogató, de cserébe olcsóbb optikai egységek készítését. Gyártási szövetségek létrehozásával ugyanakkor mód van arra, hogy bizonyos vállalatok olyan meghajtók készítésében működjenek közre, melyek elterjedése jelenleg nem érdekük, ám a formátumháború bizonytalan kimenetele miatt be kell magukat biztosítaniuk a rivális oldalon is – ilyen például a Sony NEC Optiarc vagy a Toshiba Samsung Storage Technology, az ellentétes szekértáborok képviselőinek közös vállalkozásai.

A helyzet ismeretében nem meglepő, hogy az LG Electronics kék lézeres termékeit illetően is ellentmondó hírek kaptak korábban szárnyra, hallhattuk például, hogy az asztali lejátszók szegmensében a gyártó biztosra kíván menni, ezért eredeti terveit módosítva egy HD DVD és Blu-ray korongokat egyaránt olvasó készüléket készül a későbbiekben piacra dobni. Legújabb PC-s meghajtójával azonban a Blu-ray szabvány mellett teszi le a garast a gyártó. A GBW-H10N jelzésű optikai meghajtó júniusban kerül forgalomba 799 eurós ajánlott áron.

Az egység minden elterjedt lemezformátumot kezel, ideértve az egyszer és többször írható, 25 GB kapacitású Blu-ray médiumok mellett a DVD változatait, a DVD-RAM-ot és – a Pioneer BDR-101A-nál például hiányzó – CD-ket is. Igaz, hozzá kell tenni, hogy a kompatibilitás megőrzése egyes esetekben komoly kompromisszumokat kényszerített a tervezőkre, a vörös lézeres médiumok némelyikénél jelentős a sebességbeli hátrány a modern DVD-írókhoz képest.

 

LG GBW-H10N
Médium Írás Olvasás
BD-RE 2x 2x
BD-R 4x 4,8x
BD-ROM / DL 4,8 / 4x
DVD+R DL 4x 8x
DVD+R 12x 10x
DVD+RW 8x 10x
DVD-R DL 4x 8x
DVD-R 12x 10x
DVD-RW 6x 10x
DVD-ROM / DL 16x / 8x
DVD-RAM 5x 5x
CD-ROM 40x
CD-R 8x 40x
CD-RW 10x 40x
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés