Hirdetés

Mindegyik optikai szabványt kezeli a Ricoh új lézerfeje

Blu-ray korongokat, HD DVD-ket, DVD-ket, valamint CD-ket is kezel egy a Ricoh által kifejlesztett vadonatúj lézerfej, mely – amennyiben a komponensre a gyártók lecsapnak – ha nem is vet véget a kék lézeres formátumháborúnak, fogyasztói szempontból mégis kedvező helyzetet teremthet, így ugyanis a vásárlóknak nem kellene pálcát törniük egyik szabvány mellett sem. A multinormás fej az új formátumok gyorsabb elterjedését is segítheti, korábban ugyanis több elemzés is arra hívta fel a figyelmet, hogy a DVD-ről történő váltást többek közt azért nem sietik el a vásárlók, mert bizonytalanok a formátumok jövőjét illetően, és nem szívesen invesztálnának jelentős összegeket olyan technológiába, mely éveken belül eltűnhet a süllyesztőben.

Kékek egymás közt, egymás ellen

Bár a két rivális érdekcsoport, a Blu-ray Disc Szövetség, és a DVD Forum korábban többször is tárgyalt egy közös, univerzális kék lézeres formátum létrehozásáról, ezek az egyeztetések rendre kudarcba fulladtak, jóllehet még mindig nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy létrejön egy mindenki számára kedvező megállapodás a két fél közt. Az ugyanakkor tény, hogy a két szabvány technológiai szempontból jelentősen eltér egymástól: a felhasználók számára nyilvánvaló kapacitáskülönbség mellett azonban más, kevésbé nyilvánvaló, de annál komolyabb differencia is fellelhető a lemezek felépítése között, így a két rendszer közti átjárás nem oldható meg olyan könnyen, mint ahogy az az eltérő szabványú írható DVD-formátumok esetében tapasztalható.

A multinormás olvasófejeket fejlesztő cégeknek így nem csak azt a problémát kell megoldaniuk, hogy a DVD-ket, CD-ket, illetve az új formátumú lemezeket eltérő hullámhosszú lézerrel kell letapogatni, vagy írni, hanem a lézersugár fókuszálását is a különböző rétegtávolságokhoz kell igazítani: míg egy Blu-ray korong esetében a lemez alsó felületétől mindössze 0,1 milliméter távolságban helyezkedik el az adathordozó réteg, HD DVD-knél és DVD-knél egyaránt 0,6 milliméteres távra kell fókuszálni, CD-knél pedig ez a távolság 1,1 milliméterre nő.

Focus maximus

A Ricoh mérnökeinek egy a lézersugár útjába helyezett diffrakciós ráccsal sikerült elérniük, hogy az optika a megfelelő távolságba fókuszálja a sugarakat, ez az eljárás ugyanakkor valamelyest csökkenti a lézersugár energiáját, így a tervek szerint egyelőre csak olvasóknál alkalmaznák az új technológiát. A Ricohnál azonban hosszabb távon készek megoldást találni erre a problémára is, így az év végére (ekkor kerülhet piackész állapotba az új fej) a multiformátumú írók megjelenése előtt sem lesz többé technikai akadály. Egyébiránt ilyen optikai egységek fejlesztését jelentette be korábban a Samsung és az LG is, azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a két koreai cég által tervezett megoldások a Ricoh technológiáját fogják-e tartalmazni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ricoh

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés