Hirdetés

Egy lépéssel közelebb a multiformátumú kék lézeres egységekhez

Miközben a stúdiók, illetve a nagyobb érdekcsoportok oszlopos tagjai továbbra is ádáz csatát folytatnak az általuk preferált kék lézeres optikai formátum fölényes térnyeréséért, a színfalak mögött ismét olyan fejlesztésen munkálkodik egy komponensgyártó, mely a fogyasztók számára megnyugtató véget vethet a harcnak. Feltéve, hogy az optikai egységeket gyártó vállalatok között akad olyan, amelyik kvázi semleges félként multiformátumú író gyártására adja a fejét.

A japán NEC Electronics a napokban bejelentette, hogy megkezdte azoknak az optikai egységekbe szánt chipseteknek a szállítását, amelyek mind a HD DVD, mind a Blu-ray szabványhoz tartozó adathordozók kezelését lehetővé teszik. A vezérlőprocesszorok tömeggyártása még idén év végéig megkezdődik – a tervek szerint ekkor lesz kész a Ricoh multinormás kék lézeres írófeje is.


Forrás: CDRinfo

Az NEC két IC-ből álló lapkakészlete maximálisan 5x írási tempót támogat mindkét kék lézeres formátumnál, 16x sebességű írást nyújt az összes DVD-szabvány esetében, mindemellett 48x CD-írást kínál. A chipset kompatibilis az AACS (Advanced Access Content System), CCS, CPRM és VCPS másolásvédelmi technológiákkal is, ez utóbbiak ugyanakkor mindmáig nem nyerték el végleges formájukat, és azt sem tudni, hogy az új IC-kre épülő írók piaci debütálásáig lezárul-e a szabványosításuk.

A Serial ATA II és párhuzamos ATA interfésszel egyaránt kompatibilis chipsetnek a gyártó ígérete szerint hamarosan napvilágot lát egy fizikai méreteit tekintve kisebb változata is – ezek vékony, jellemzően noteszgépekben használatos írók jelfeldolgozó-rendszerét képezhetik majd. A chipset első prototípusai 10 000 japán jenbe kerülnek (ez körülbelül 18 000 forintnak felel meg), az áramkörökből a 2007-es üzleti év végéig havonta 300 000 példányt tervez leszállítani a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés