Hirdetés

Bizonytalan a Larrabee PC-s jövője

Az elmúlt év végén bombaként robbant a hír, hogy az aktuális Larrabee lapka fejlesztését a célegyenesben kellett leállítani. Természetesen az Intel már akkor is hirdette, hogy a projekt nem állt le, de a 2010-re ígért generáció megjelenéséről le kellett mondani. Az akkori információk szerint a Santa Clara-i óriáscég továbbra sem tett le a diszkrét VGA-k piacára nevező Larrabee modellről, ám mára világossá vált, hogy egy gyorsan kivitelezhető, felújított verzió sem lenne ütőképes a PC-s piacon, ahol főleg a játékokban mérhető sebesség számít. Ennek megfelelően Bill Kircos – a hivatalos blogjában – beszámolt a cég grafikus vezérlőket érintő terveiről.

A legfontosabb információ, hogy a Larrabee projektből a közeljövőben nem készül diszkrét VGA. Arról nincs pontos adat, hogy ez bejelentés nagyjából mekkora időintervallumot fed le, de az sem elképzelhetetlen, hogy a Larrabee csak IGP szinten jelenik meg a fejlesztésekben. Több mint valószínű, hogy az Intel is látja a PC-s igények átalakulását, így a mobil megoldások esetében növekvő kereslet és a felhasználói szokások változása komolyan kihat majd a diszkrét grafikus kártyák piacára. Ennek következtében a szegmens olyan mértékben zsugorodni fog, hogy összességében jelentéktelen üzleti értékkel bír majd. Az Intel nyilván új versenyzőként debütálna ezen a terepen, így a piaci pozíció megszerzésébe ölt energia köszönőviszonyban sem lenne a várható nyereséggel.

A Larrabee elsősorban a HPC piacon fog támadni, ahol a Fermi architektúrára épülő Tesla kártyákat hívja majd ki. A kiszivárgott információk szerint a következő héten megrendezendő  ISC (International Supercomputing Conference) alkalmával a vállalat be is számol a konkrét tervekről, arról azonban még nincs adat, hogy az esetleges termék mikor érkezhet. Az Intel az x86-os utasításkészlet támogatását használhatja fel az NVIDIA ellen, azonban ez nem lesz túl egyszerű, mivel a Fermi minden szempontból a HPC-s igényekhez lett igazítva. Bár az architektúra a GeForce vonalon nem szerepel jól, a HPC-szerverek területén minden adott a sikerhez, hiszen a zöldek komoly szoftveres támogatást kínálnak a termékhez, ami bőven ellensúlyozhatja a Larrabee erősségét. További adalék, hogy az IBM már forgalmaz olyan, iDataPlex családba tartozó rendszert, mely a Tesla M2050-es megoldásokat alkalmazza.

A PC-s vonalon az IGP lesz az úr?

Bill Kircos természetesen kitért a PC-s piacra is, ahol kulcsfontosságú szempont lesz a processzorba integrált grafikus vezérlő. A mobilizálás folyamán a rendszerszintű integráció számos előnnyel rendelkezik, hiszen a géphez szükséges lapkák száma lecsökken, ami kisebb masinák gyártását teszi lehetővé, továbbá a fogyasztás is nagymértékben visszafogható. A beépített GPU persze nem csak a grafikára lesz hasznosítva, hiszen az OpenCL és a DirectCompute platform segítségével az általános számításokra is befogható a rendszer. Az Intel az elmúlt évek alatt komoly erőforrást fektetett az IGP fejlesztésébe, melynek eredménye a kétmagos Core i3 és i5 processzorokban fellelhető HD Graphics. A rendszer számos olyan fontos funkciót tartalmaz, ami a konkurens megoldásokban már évek óta felelhető. Ennek megfelelően a grafikus teljesítmény érezhetően megnőtt az előző generációs GMA családhoz viszonyítva, továbbá a multimédiás képességek is megfelelő szintre fejlődtek. A Sandy Bridge kódnéven ismert processzor további szolgáltatásokat kínálhat ebből a szempontból, az IGP sebessége pedig várhatóan a kétszeresére nő.

A PC-s piacon az AMD Fusion generációja lesz az ellenfél. Természetesen az Intelnek a szoftveres oldalt is erősítenie kell, hiszen az ATI Stream SDK-t az AMD fejleszti, és meglehetősen kockázatos a konkurencia fejlesztőkörnyezetére bízni az OpenCL kódok fordítását, amelyek egyébként lefutnak az Intel processzorain is. A Santa Clara-i vállalat valószínűleg már dolgozik a saját SDK-ján, mely az IGP erejének hasznosítása mellett az AVX utasításkészletet is támogathatja.

Természetesen a távolabbi jövőben hasznosítható a Larrabee. Az Intel jövőképe egyértelműnek tűnik. A processzorok a későbbiekben főmagokból és vektormagokból épülhetnek fel. Ezek száma és aránya attól függ, hogy az adott fejlesztés mely piaci réteget célozza meg. A Larrabee projekt alapvetően ilyen vektormagokból áll, míg a főmag már most is fellelhető a manapság kapható processzorokban. Hasonló koncepciót alkalmaz a Sony Cell néven ismert processzora, ám a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően a jövőben sokkal több magról beszélhetünk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés