Hirdetés

Tesla rendszereket fog forgalmazni az IBM

Az IBM bejelentette, hogy megkezdték a iDataPlex szerverek forgalmazását, melyek elsőként alapoznak a Fermi architektúra előnyeit kamatoztató Tesla termékcsaládra. Bár az NVIDIA az új Tesla rendszerek előzetes paramétereit még a megjelenésük előtt megváltoztatta, a fogyasztás nem emelkedett olyan mértékben, hogy ebből probléma legyen, továbbá a termékek még így is nagyszerű teljesítménnyel rendelkeznek az előző generációhoz viszonyítva. Ez főleg annak köszönhető, hogy a GT200-zal ellentétben a GF100 alapját szolgáló Fermi architektúra már teljesen a HPC-piacra készült, így a chip tervezésénél nem kellett kompromisszumokat kötni a dupla pontosság melletti teljesítmény szempontjából. Emellett a szoftveres támogatás is sokat fejlődött, ami még vonzóbbá teszi a terméket az érdeklődők számára.

Az iDataPlex dx360 M3 jelzésű rendszer két darab hatmagos Xeon 5600-as processzort rejt, melyek 3,06 GHz-en üzemelnek, a rendszermemória pedig 128 GB-os kapacitású. A 2U vagy 3U magas szerverbe rendre 8 illetve 12 darab 3,5 hüvelykes meghajtó szerelhető. A termék egy vagy két Tesla M2050-es kártyával rendelkezhet, így a számítási teljesítmény dupla pontosság mellett 0,5 vagy 1 TFLOPS lehet. Az értékek rendkívül impozánsak az előző generációs Tesla rendszerekhez viszonyítva, hiszen hasonló kiépítés és közel azonos fogyasztás mellett több mint hatszor nagyobb teljesítmény várható. A Tesla M2070-es modell a későbbiekben jelenik meg, és minden bizonnyal elérhető lesz az iDataPlex dx360 M3-as szerverben is. A legfontosabb változás a kisebbik, M2050-es megoldáshoz viszonyítva, hogy a fedélzeti memória 3 GB-ról 6 GB-ra nő. Az iDataPlexbe természetesen opcionálisan kérhető 10 gigabites Ethernet, Fibre Channel, illetve 160-320 GB-os PCI Express SSD.

Az IBM-mel kötött partneri viszony nagy lépés az NVIDIA számára, hiszen a HPC-piacon való jó szereplés rendkívül fontos szempont a vállalat jövőjére nézve. Sajnos a Fermire épülő GeForce kártyák a PC-s szegmensben nem örvendenek osztatlan sikernek, amit a BFG kapitulálása is jelez. A zöldek elsősorban már a professzionális területekre koncentrálnak, így az egyik fő partnerük kiválása nem is okozott túl nagy meglepetést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés