Hirdetés

A Dell is érdeklődik az AMD Fusion iránt

Már korábban lehetett arról hallani, hogy az Apple nagyon érdeklődik az AMD Fusion projektje iránt, ám most a Dell is erre az ösvényre lépett. Lane McCullough, a vállalat szóvivője szerint a rendszerszintű integráció koncepciója jó hatással lesz a kisebb asztali és a mobil gépek piacára. Az integrált GPU-t tartalmazó processzorok a fogyasztás és a teljesítmény szempontjából számos előnyt tudhatnak magukénak a jelenlegi megoldásokhoz viszonyítva. A Dell munkatársa sajnos elutasította azokat a kérdéseket, melyek arról faggatták, hogy van-e már a birtokukban ilyen Fusion rendszer, ugyanakkor elmondta, hogy az elgondolás alapötlete sokat segíthet a gyártó kisméretű PC-inek értékesítésében, sőt az integrációból fakadó egyszerű felépítés az előállítási költségekre is pozitív hatással lesz.

Lane McCullough szerint az egyetlen hátrányt a komponensek fejleszthetősége jelentheti, mivel minden fő részegység a processzorban található, így a GPU-t vagy a CPU-t nem lehet külön cserélni. Persze a mai termékek esetében mobilizálás és a fogyasztás csökkentése sokkal fontosabb paraméter, így a PC jövőjét egyértelműen a rendszerszintű integráció jelenti.

Az AMD Fusion projektje először két fejlesztésben jelenik meg. A legkisebb készülékekbe az Ontario ajánlható, míg a nagyobb mobil masinák és a kisméretű asztali számítógépek esetében a Llano lehet a megfelelő választás. Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója már korábban elmondta, hogy az első legyártott termékeket már az év végén leszállítják a partnereknek, így a jövő év legelejére tervezett start kivitelezhető. Bob Grim, a bit-tech által készített interjúban ezt megerősítette, hiszen elmondta, hogy egyelőre minden rendben a fejlesztések körül, így tarthatónak tűnik az eredeti ütemterv.

Érdekesség, hogy az AMD-nek dolgozó Leslie Sobon a Fusion távolabbi jövőjéről is mesélt. Az első verzió lényegében a CPU és a GPU integrálásáról szól, ám a későbbi (2015-ös) változat már számos módosítást tartalmaz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a CPU magok továbbra is hasonlóak lesznek, de a chip GPU-ja teljesen átalakul. Ez a változás lépcsőzetesen megy majd végbe, de végeredményben azt fogja eredményezni, hogy a processzor pár főmagból, és rengeteg úgynevezett vektormagból épül majd fel. Utóbbi egységek a jól párhuzamosítható számítások esetében lesznek hasznosak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Intel hasonló vektormagokból építi fel a Larrabee-t. Bár ezt a modellt 2010-ben túl korai lett volna bevezetni – amit az aktuális lapka törlésével a Santa Clara-i óriáscég is elismert – ám a rendszerszintű integráció tényleges koncepciója lényegében a Larrabee magok, és az úgymond teljes értékű központi egységek összeolvasztása. Az AMD távlati terveiről még keveset tudni, de a Fusion következő szakasza lehet a későbbiekben bevezetendő SSE5 utasításkészlet GPU-val való támogatása.

Leslie Sobon természetesen leszögezte, hogy az első Fusion is számos előnyt kínál, hiszen az OpenCL segítségével heterogén módban futó programok is írhatók. Példának okáért a vírusirtók jól futnak a GPU erejét hasznosítva. Az AMD a DirectCompute platformot is támogatja, ám ez a felület egyelőre csak a GPU-kat képes hasznosítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés