Hirdetés

Az AMD megajándékozta a fejlesztőket

Az AMD bejelentette, hogy hosszú fejlesztés után elnyerte végleges állapotát az ATI Stream SDK v2.0, ami az első olyan fejlesztőkörnyezet, mely nemcsak a grafikus, hanem a központi processzoron is képes futtatni az OpenCL-ben írt programokat. A rendszer a Windows 7, Vista és XP operációs rendszerek mellett az openSUSE 11.0, illetve az Ubuntu 9.04 verziójú Linux disztribúciókat támogatja, emellett kezeli a Microsoft Visual Studio (MSVS) 2008 Professional Edition, a GCC (GNU Compiler Collection) 4.3-as, valamint az ICC (Intel C Compiler) 11-es fordítómodulokat.

Az új fejlesztőkörnyezet a grafikus processzorok esetében természetesen csak az AMD rendszereihez kínál támogatást. Többek közt a Radeon HD 4000 és 5000, illetve a Mobility Radeon HD 4000 termékcsalád, a FirePro V3750/V5700/V7750/V8700/V8750, a Mobility FirePro M7740, a FireStream 9250 és 9270, valamint az E4690 jelzésű megoldások lesznek alkalmasak az OpenCL platformra írt programok futtatására. A központi processzorok esetében már nem ilyen limitált a megfelelő hardverek listája, ugyanis az SSE3 utasításkészletet használó rendszerek megfelelnek a kritériumoknak, de a fejlesztőkörnyezet támogatja az SSE4A-t is.

Az ATI Stream SDK v2.0 platformszintű támogatást is biztosít, így a program párhuzamosan felhasználhatja a központi és a grafikus processzor erejét is az erőforrások lehető legjobb kihasználása érdekében. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezt a szolgáltatást az AMD mennyire köti a saját platformjaihoz, de jó esély van rá, hogy Intel processzor mellett dolgozó Radeon kártyával is futtatható a program úgynevezett heterogén módban.

A fejlesztőkörnyezettel kapcsolatos tudnivalók és leírások az alábbi weboldalon találhatók. Az AMD a CUDA platformra írt programok gyors portolására is kínál útmutatót a fejlesztőknek, így a termékük nagyobb célközönség előtt válik elérhetővé. Az ATI Stream SDK v2.0-hoz illő hivatalos drivereket januárban teszi közkinccsé az AMD, ám a FirePro kártyákhoz már most elérhető a végleges meghajtó. A vállalkozó kedvű felhasználók telepíthetik a 9.12-es Catalyst hotfix változatát, amibe a vállalat már beépítette a támogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés