Hirdetés

Megegyezett az Intel és az FTC

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) az elmúlt év végén fogta perbe az Intelt a trösztellenes és a fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt. Hasonló okból az Európai Bizottság is elmarasztalta a vállalatot, és 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki rájuk. Sőt a Santa Clara-i óriáscég a kártérítési perektől tartva békejobbot nyújtott az AMD-nek, amelynek keretében a két cég felújította keresztlicensz-szerződést, továbbá 1,25 milliárd dolláros „bánatpénzt” kapott a kisebbik processzorgyártó.

Az Intel természetesen nem számíthatott sok jóra az FTC elleni vizsgálat alatt sem, így a vállalat a megegyezést tartotta a legfontosabbnak, aminek keretében talán megúszható egy esetleges tényleges per, és az azon belüli újabb bírság. Nos az eljárás lezárult, így az FTC nem adta tovább az ügyet a bíróságnak, de olyan feltételeket szabott meg az egyezmény keretében, ami megakadályozza az Intelt a korábban bevált praktikák alkalmazásában, sőt a legfőbb konkurensek pozíciója is erősödhet. A vizsgálat egyébként nemcsak a CPU- és a GPU-piacra terjedt ki, hanem a chipsetek és a programfordítók esetében is vizsgálták az Intel törvénybe ütköző stratégiáját.

Az FTC a szabad verseny érdekében megtiltja az Intelnek a partnerek felé tanúsítót úgynevezett pénz-visszatérítéses politikát, melynek keretében a gyártók anyagi ellenszolgáltatást kaptak, amennyiben nem, vagy csak csekély mennyiségben használják a konkurencia termékeit (az Európai Bizottság is ezen a ponton marasztalta el a vállalatot). Az OEM gyártók is fellélegezhetnek, hiszen az FTC figyelemmel követi az Intel üzleteit, és nem tűrik meg a megtorlást az engedetlen partnerekkel szemben. Az utóbbi tétel azért lehet fontos, mert a legtöbb cég a tabeltek kapcsán az ARM architektúrára épülő megoldásokat részesítené előnyben, ám ezt a döntést a Santa Clara-i óriás a PC-s piacon bosszulhatná meg. Erre azonban már nincs lehetőség, így az Atom platformok csak a technikai tudásukra támaszkodhatnak, ami egyelőre kevésnek mondható a magas fogyasztás következtében.


Forrás: Intel's Insides

A fenti bekezdés természetesen a trösztellenes és a fogyasztóvédelmi törvények betartására kötelezik az Intelt, de az FTC még tovább ment. A legfontosabb lépés a konkurensek szemében a licenszszerződések felújításának kierőszakolása, aminek keretében az AMD, az NVIDIA és a VIA sokkal szabadabban mozoghat az üzleti életben anélkül, hogy a licenszek érvényessége megszűnne. Gyakorlatilag ez a tétel az utóbbi két vállalat számára fontos, mivel az AMD már korábban megegyezet az Intellel a saját problémájukról. Azt nehéz megmondani, hogy milyen változások lesznek a jövőben, de elméletben már nincs akadálya annak, hogy a VIA és az NVIDIA közösen belefogjon a rendszerszintű integrációba, ami a zöldek számára kiemelten fontos lenne, hiszen a PC-s fejlődést egy x86-os processzor nélkül képtelenek követni, így 2011-ben a legnagyobb piacokról eshetnek ki. Természetesen egy közös lapka kifejlesztése még évek kérdése lenne, ám a VIA processzorok kellően energiahatékonyak, és az NVIDIA GPU-i is számos extra szolgáltatást nyújtanak, így messze nem reménytelen a verseny az AMD és az Intel teljesen integrált koncepciói ellen.

A fentiek mellett az Intel öt évvel köteles meghosszabbítani a VIA 2013-ban lejáró licencszerződését. Ennél sokkal fontosabb, hogy az FTC megtiltotta a szabványos interfészként használt PCI Express busz teljesítményének limitálását, ami azt a célt szolgálja, hogy az Intel ne korlátozza a jövőben megjelenő videokártyák teljesítményét. Bár ennek jelenleg senki sem látja az értelmét, mivel a probléma még nem áll fent, de a szövetség úgy látta, hogy a rendszerszintű integráció terjedése manipulálható a diszkrét grafikus kártyák mesterséges lassításával, ami természetesen ártana a piacnak, és jelentősen csökkentené az NVIDIA – széles körben használt – professzionális kártyáinak az értékét.

Az Intel programfordítói is ellenőrzés alá kerültek, így a vállalatnak mostantól figyelmeztetnie kell a fejlesztőket arra, hogy a saját fejlesztőeszközeik nem kezelik a konkurens termékek összes szolgáltatását. Ennek megfelelően a lefordított kód teljesítménye is alacsonyabb lesz más fordítókhoz viszonyítva. Természetesen a Santa Clara-i vállalat köteles kártalanítani azokat a szoftvercégeket, akik újra szeretnék fordítani a programjaikat, egy előnyösebb fejlesztőkörnyezet alatt.

Az ügyre egyébként egy hónap múlva kerül pont, amikor is az érintettek elfogadják az esetleges észrevételekkel kiegészített végleges megegyezést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés