Hirdetés

Az IBM a Power8 generációban hasznosítja a Cell erejét

Az elmúlt év végén robbant a bombahír, miszerint az IBM leállította a PowerXCell 8i utódjának fejlesztését. A termék 45 nm-es SOI eljárással készült volna, a belső felépítés tekintetében pedig két PPE és 32 darab SPE egység állt a tervekben. A vállalat az előzetesek alkalmával 1 TFLOPS-os teljesítményről beszélt dupla pontosság mellett, amiből látható, hogy rendkívül erős lett volna a lapka. A cég nem indokolta meg a döntést, de biztosították a világot, hogy a Cell architektúrát nem dobják el, így annak egyes részeit a jövőben is hasznosítják majd.

Az első Cell alapokra épülő processzort a Toshiba és a Sony közreműködésével fejlesztette ki az IBM. A forradalmian új felépítés a szakmát is megdöbbentette. A rendszer ereje az SPE néven ismert vektormagokban rejlett, melyek önmagukban nem voltak kiugróan erősek, de a tranzisztorigényük alacsony volt, így sokat lehetett építeni egyetlen lapkára. A Cell lebegőpontos teljesítménye a konkurens processzorokhoz mérten nagyon impozáns volt, ám akadtak gyenge pontok is az architektúrán belül. A termékre épülő rendszerek legnagyobb problémája, hogy a programozásuk nagyon nehéz volt, így a hatékony kihasználás számos optimalizációt igényelt.

Jai Menon, az IBM technikai igazgatója az IDG-nek adott interjújában elmondta, hogy a Cell architektúrát hasznosítják az új processzorok esetében. Feltételezhetően a Power8 generációról van szó, amiről egyelőre kevés érdemi információt tudni, de a vállalat komoly erőforrásokat öl a fejlesztésbe. Az IBM termékfrissítési politikáját figyelembe véve az újdonság 2013-ban láthat napvilágot.

Egyre világosabb, hogy a nagy cégek a heterogén számítási modellben, és a nagyfokú integráltságban látják a jövőt. Minden valószínűség szerint a Cell alapjait hasznosító Power8-ban az IBM is ezt az ösvényt fogja járni. Természetesen a szerverpiacon nagy konkurensnek számító Intel is ebbe az irányba lépked a MIC architektúra segítségével. A harmadik nagy szereplőnek számító Oracle helyzete azonban kérdéses, így nem véletlenül gondolkodik a vállalat egy félvezetőcég vásárlásán. A feltételezhető jelöltek között az AMD és az NVIDIA neve is felmerült. Az előbbi vállalat már reagált az elképzelésre, és Dirk Meyer kifejtette, hogy az AMD ugyan nem eladó, de bármilyen ajánlatot hajlandóak meghallgatni. Persze a második legnagyobb processzorgyártó felvásárlását nem sokan tartják opciónak, hiszen az Oracle nemrég leállt az Opteron CPU-kra épülő szerverek forgalmazásával. Az NVIDIA még nem fejtette ki a véleményét a nyilatkozatokkal kapcsolatban, de a HPC szerverek felé mozduló vállalat beleillik az Oracle elképzeléseibe, hiszen olyan termékportfólióval rendelkeznek, ami értékelhető fejlesztési alapot biztosítana a jövőre nézve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés