Hirdetés

Bemutatkozott a világ legkönnyebb notebookja

Mindössze 779 grammot nyom a Toshiba tegnap leleplezett vadonatúj, pillekönnyű notesze, a Portégé R500, mely a gyártó szerint ezzel jó eséllyel a világ legkönnyebb szubnoteszévé válhat. Pedig a japán cég mérnökei semmit nem spóroltak ki a számítógépből; még egy optikai egység is elfért az apró házban (igaz, ezzel már nehezebb a gép), az R500 ráadásul mindemellett számos előremutató technológiával is gazdagodott.

A 12,1 hüvelykes, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelzővel szerelt gép egyik érdekessége maga a TFT, mely a szegmens első transzreflektív LCD-je, a LED háttérvilágítású megjelenítő képét így akár erős napfény vagy környezeti fény mellett is megfelelően lehet látni. A Portégé R500 família kezdetben két tagból áll majd, az egyikbe egy 120 GB-os merevlemezt, a másikba egy 64 GB-os SSD-t épít a Toshiba – utóbbi energiatakarékosabb és gyorsabb megoldás lehet, jóllehet ennek a típusnak a megjelenésére augusztusig várni kell.

A Toshiba új apróságát többek közt egy alacsony feszültségszintet igénylő, 1,2 GHz-en ketyegő Core 2 Duo U7600 CPU-val, 1 GB rendszermemóriával, egy 802.11n szabványtervezetet is ismerő Wi-Fi adapterrel és egy Bluetooth modullal szerelte fel a gyártó. A gép standard akkumulátora állítólag 7 órát tart ki, de az optikai egység helyére beilleszthető második áramforrás segítségével ez az időtartam akár 12,5 órára is kitolható.

A Portégé R500 hagyományos merevlemezzel szerelt változata már kapható, az SSD-s típus pedig két hónapon belül a boltokba kerülhet. Lapértesülések szerint a két modell ára nem tér majd el jelentősen, Nagy-Britanniában például pontosan ugyanannyiba (1099 angol font – nagyjából 405 000 forint) fog kerülni mindkét konfiguráció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés