Hirdetés

Noteszgépekkel törné le a PS3 piaci befolyását a Toshiba

Bár a Sony új generációs PlayStation 3 játékkonzoljának sikere minden jel szerint eddig elmarad a várttól, a japán óriásvállalat csúcsteljesítményű konzolgépe piaci jelenlétével mégis komoly nyomást gyakorol egyik legfőbb riválisára, mellyel egy másik hadszíntéren folytat ádáz harcot. A Sony új szórakoztatóelektronikai berendezésében megtalálható Blu-ray olvasó jelentős mértékben segíti a Blu-ray Disc Szövetség által létrehozott és pártfogolt kék lézeres szabvány térnyerését, a konkurens HD DVD technológia atyjánál, a Toshibánál ezért most elhatározták hogy hasonló módszereket alkalmaznak a piac hatékonyabb behálózására – írta meg a Reuters.


Toshiba Qosmio Q30: az első HD DVD-s notebook tavalyról

A japán vállalat egyik alelnöke a minap egy sajtókonferencián arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy cége a jövő évtől minden általa forgalmazott noteszgépbe HD DVD-k olvasására (vagy egyes modelleknél írására is) képes optikai egységet épít majd, ezzel ellensúlyozván a Sony hasonlóképpen elért fölényét. Hisatsugu Nonaka szerint minderre amúgy reális igény mutatkozik, az emberek jelentős része ugyanis utazás közben is szívesen nézne HD-minőségű tartalmakat, jellemzően mozifilmeket noteszgépén.

A Toshiba 2006-ban összesen 9,2 millió noteszgéppel képviseltette magát a világpiacon, ezek közül bizonyos csúcskategóriás modellek már tavaly is tartalmaztak HD DVD írót vagy olvasót. A Sony a március végén véget ért üzleti évben 5,5 millió PlayStation 3 konzolt szállított le, ebből azonban – elsősorban a konzol borsos ára miatt – az eladási adatok alapján addig mindössze 3,6 millió talált gazdára.

Lapunk kérdésére Patonai Szabolcs, a Toshiba Europe magyarországi értékesítési képviselője egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy minden szegmensben és régióban alkalmaznák az új termékstratégiát. Mindemellett hozzátette, hogy a Satellite (Pro) szériában az év végéig több modellbe is beépítenek majd HD DVD olvasót, azt azonban kevéssé látta valószínűnek, hogy a legolcsóbb, belépőszintű típusok jövőre már kék lézeres optikai egységgel kerülnének ki a gyárból.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés