Hirdetés

Universal Music: I'm blu...

Újabb fejezetéhez érkezett a következő generációs nagykapacitású optikai adattárolórendszerek között vívott harc, melynek jelentőségét sokan az évtizedekkel ezelőtt lezajlott, mágnesszalagos képrögzítő rendszerek (Betamax – VHS) közti háborúhoz hasonlítják. A vezető szerepért zajló harcot a Sony egyszer már elvesztette amikor eldőlt, hogy a jövőre harmincadik születésnapját ünneplő VHS szabvány kerül piacvezető szerepbe, most azonban egyre több jel utal arra, hogy ezúttal a japán vállalat formátuma; a Blu-ray Disc lehet a befutó.

A két rivális szabvány sorsa elsősorban a kiadóvállalatok kezében van, éppen ezért igen érzékenyen érintette a Toshiba által életre hívott HD-DVD formátum helyzetét, hogy a számos kasszasikert kiadó Fox filmstúdió nemrégiben a Sony rendszere mellett tette le a voksát. A filmstúdiók mellett egyre több zenekiadó kötelezi el magát valamelyik szabvány mellett, így tegnap a világ legnagyobb lemezkiadó vállalata, a Universal Music – mely többek között Elton John, Eminem, Mariah Carey vagy a U2 lemezeinek kizárólagos kiadója – jelentette be, hogy képanyagot is tartalmazó felvételei (videoklip-gyűjtemények, koncertfelvételek) a jövőben Blu-ray formátumú lemezeken kerülnek kiadásra. Ezzel együtt a vállalat neve feltűnt a Blu-ray Szövetség weboldalán szereplő taglistában.

A Universal Music bejelentése újabb tőrdöfés lehet a Toshiba számára, ugyanakkor még mindig a vállalat által kidolgozott formátum mellett szól az alacsonyabb előállítási költség, és az egyszerűbb gyártás, melynek köszönhetően a HD-DVD lemezek és felvevők még idén a boltok polcaira kerülhetnek, míg a Sony Blu-ray rendszere csak valamikor jövő év elején debütálhat (a várakozások szerint a Sony Playstation 3 konzoljával egy időben).

Az eset diszkrét bája, hogy az NBC tulajdonában álló, a zenekiadótól független Universal Pictures a rivális HD-DVD formátum egyik támogatója.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés