Hirdetés

Az alaplapgyártók számára megváltást hozhat a Bearlake

Az alaplappiac általános stagnálásának vethet véget az Intel Bearlake kódnéven ismert új alaplapi lapkakészletcsaládjának rajtja – mutatnak rá tajvani iparági források. Az új chipsetcsalád különböző tagjaival az Intel többek közt olyan új technológiákat vezet be a nagy volumenben értékesített PC-k, illetve komponensek piacára, mint a PCI Express 2.0 csatolószabvány, a DDR3 memória vagy a chipsetbe integrált DirectX 10 grafika.

Az alaplapgyártók éppen ezért komoly reményeket fűznek az új termékcsalád bevezetéséhez, különösen mivel az új, több vonzó technológiai újdonságot felsorakoztató termékeket nagyobb árréssel tudják majd eladni. Előrejelzések szerint az értékesítés kezdetekor 100 dollár alatt csak elvétve lehet majd hozzájutni Bearlake P35 chipsetes alaplaphoz, ami az alaplapok jelenlegi 50-60 dolláros átlagárának jelentős emelkedéséhez vezethet, ahogy az új termékeket nagyobb volumenben terítik a gyártók.

Márpedig a legtöbb piaci szereplőnek ez a határozott célja; Richard Ma, a Gigabyte alelnöke például a napokban azt nyilatkozta, hogy cége alaplapkínálatának 30 százaléka már a második negyedév végére valamelyik Bearlake chipsetre épül majd, ez az arány az év végére pedig elérheti a 70 százalékot. Bár az Intel hivatalosan még le sem leplezte az új lapkakészletet, a gyártók már tűkön ülve várják a hétfői rajtot: a nagyobb cégek közül az Asus, a korábban már említett Gigabyte, az MSI és az ECS egytől-egyig beindította az új típusok nagy tételben történő szállítását, így a viszonteladók a hivatalos bejelentést követően azonnal megkezdhetik az alaplapok értékesítését (tudomásunk van arról, hogy az első szállítmányok már a magyarországi nagykereskedésekbe is megérkeztek).

A gyártók negyedéves forgalmára jótékony hatást gyakorolhat az értékesítés gyors megkezdése, bár a négy legnagyobb piaci szereplő vélhetően így is átlagosan 5 százalékos szekvenciálisan számított visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni a második negyedévre. Ekkora forgalomcsökkenés ebben az időszakban ugyanakkor az elmúlt évek statisztikái alapján kifejezetten kedvezőnek számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés