Hirdetés

CeBIT: További Bearlake alaplapújdonságok

Folytatjuk a CeBIT-en kiállított, Intel 3 Series lapkakészletekre épülő alaplapokat bemutató sorozatunkat; ezúttal az ECS és a Foxconn újdonságaival.

Az ECS négy Bearlake chipsetet tartalmazó alaplapot állított ki Hannoverben, a hagyományosan olcsó és megbízható megoldásairól ismert cég Q33T-M típusa a Q33 (Bearlake-QF) északi hídra és az ICH9R déli hídra épül, 1333 MHz-es rendszersínt, valamint DDR2-800-as memóriákat támogat. Az ECS üzleti számítógépekhez fejlesztett új alaplapja integrált DirectX 9-es grafikus vezérlővel is rendelkezik, melyet DVI kimenettel is elláttak. Az ECS néhány konkurensével ellentétben ennél az alaplapnál nem szakított a régi csatolótípusokkal, így párhuzamos port, valamint PS/2 csatlakozók egyaránt megtalálhatók az I/O panelen.

A fenti típus édestestvére az immár Viiv-kompatibilis G33T-M alaplap, mely a G33 (Bearlake-G) északi híd és az ICH9-DO déli híd párosát kapja. A két típus nagyon hasonló szolgáltatáskínálattal rendelkezik, utóbbi azonban több SATA egységet kezel, és a gyártó állítása szerint alkalmasabb lehet csendesebb multimédiás erőgépek alapjának.

Komolyabb grafikus képességekkel, de ettől eltekintve amúgy szintén teljesen hasonló repertoárral rendelkezik a vPro platformmal kompatibilis Q35T-M alaplap.

A többi modelltől eltérően teljes méretű ATX alaplap a P35 (Bearlake-P) és ICH9-DH párost felvonultató, Viiv-kompatibilis P35T-A modell, mely CrossFire üzemmódban két ATI Radeon kártyát is összekapcsolhat, minthogy két PCI Express x16 csatolóval látták el. Ez a modell mindezek mellett már fogadja a DDR3 memóriamodulokat is, és adatlapja szerint támogatja az Intel Robson technológiáját (bár az nem derül ki, hogy pontosan milyen formában).

A Foxconn standján is láttunk Bearlake chipsetre épülő alaplapokat: a P357AA-8EKRS2H és P357AB-8EKRS2H DDRIII típusok közti legfőbb különbség, hogy utóbbi kezeli a DDR3 memóriamodulokat (DDR2-t viszont egyáltalán nem). A Foxconn P35 + ICH9R-alapú újdonságai mindemellett egyaránt kompatibilisek az ATI két videokártyát összekapcsoló technológiájával.

A vitrinben ezek után két microATX-es alaplap sorakozott; a G337MA-8EKRS2H és Q357MA-8EKRS2H típusok közül az előbbi akár 1066 MHz-en is képes meghajtani a DDR2-es memóriamodulokat (noha ezt a G33-as chipset alapesetben nem támogatja), utóbbi viszont valamivel komolyabb grafikus magot kap, egyben teljes kompatibilitást ígér az Intel vPro platformjával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés