Hirdetés

CeBIT: Feltűntek a Bearlake-re épülő első alaplapok

Noha az Intel egyelőre hivatalosan nem indította útjára a korábban Bearlake kódnéven futó, Intel 3 Series márkanévvel ellátott chipsetcsaládját, Hannoverben néhány gyártó standján már megcsodálhatta a nagyközönség az első olyan alaplapokat, melyek az új lapkakészletek egyikére épülnek majd. Ezekből szemezgetünk most a teljesség igénye nélkül.

Az Asus standján két Bearlake-re épülő alaplapot is láthattunk; a microATX-es P5K3-M és P5K3-VM modellek rendre a középkategóriás P35 (Bearlake-P) és a belépőszintű, integrált grafikus magot is tartalmazó G33 (Bearlake-G) északi hidakat tartalmazzák. Előbbi a RAID funkciókkal is felruházott ICH9R, utóbbi a szerényebb képességű ICH9 I/O vezérlőt kapja, mindkét típus támogatja az 1333 MHz-es rendszersebességet, a P5K3-M pedig akár 1066 MHz-es DDR3 memóriákat is kezel, kétcsatornás üzemmódban. Az Asus újdonságai PCIe x16 és PCIe x1, valamint hagyományos PCI kártyákkal bővíthetők, a régi típusú (legacy) I/O vezérlők (soros, párhuzamos portok) ellenben teljesen hiányoznak az alaplapokról, csakúgy, mint a floppyvezérlő és a párhuzamos ATA port.

Az Abit szintén két Bearlake-re épülő újdonságot állított ki standján; az IP35 és IP35 Pro az Asus P5K3-M-hez hasonlóan a P35 + ICH9R chipset tudását kamatoztatja, a Pro változat azonban szemmel láthatóan alkalmasabb alapot jelenthet tuningra, köszönhetően a komolyabb hűtésnek, illetve a tágabb tűréshatárral rendelkező feszültségszabályozó áramkörnek. Ezek az alaplapok már két PCI Express x16 bővítőkártyát is fogadhatnak, egyelőre azonban vélhetőleg csak az AMD ATI Radeon kártyáit lehet majd szóra bírni páros üzemmódban az új chipset közreműködésével.

Szintén a P35 típusú északi hídra alapoz az MSI P35 Platinum D3 típusa, mely az Abit megoldásaihoz hasonlóan teljes ATX méretű alaplap. Az MSI újdonsága szintén két PCI Express x16 kártyahellyel szolgál, ezenkívül erről az alaplapról is hiányoznak (akárcsak az Asusnál és az Abitnál) az őskövületnek tekinthető soros és párhuzamos portok.

Az Intel 3 Series chipseteket tartalmazó alaplapújdonságok érkezése a második negyedévben várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés