Hirdetés

Memória is lapul az Asus új csúcslapjának hűtőbordája alatt

Csaknem minden igényt kielégítő, modern és innovatív technológiákkal megpakolt alaplappal rukkolt elő pár hete a tajvani Asus, hogy ezzel egyszersmind teljes győzelmet arasson konkurenciáinak – leginkább a Gigabyte Technologynak – hasonló szegmensbe pozicionált megoldásai felett. Az Intel 3 Series lapkakészletcsalád P35 típusú vezérlőjére épülő P5K3 Premium/WiFi AP nevéhez méltón igazi prémium kategóriás alaplap, melynek megalkotásakor a gyártó semmivel nem spórolt. Az összeállítás kétségtelenül legérdekesebb pontja az alaplapra gyárilag épített kétszer 1 gigabájtnyi DDR3 memória, melyet hőcsöves hűtők takarnak a kíváncsi szemek elől.

A P5K3 Premium/WiFi AP-ba szerelt memória típusáról hallgat a gyártó, a cég ugyanakkor garantálja, hogy a gyárilag 1333 MHz-en ketyegő IC-ket többek közt a hatékony hűtésnek köszönhetően (jóllehet a DDR3 modulok hőtűrése amúgy is kimagasló) akár 1500 MHz-ig is felpiszkálhatja a vállalkozó kedvű felhasználó. Az alaplapi áramkörök és a fontosabb komponensek stabil működéséről közben a már említett, a memóriákat, a lapkakészletet és a tápáramkört lefedő Stack Cool 2 hőcsöves hűtés, a jó minőségű, szilárdelektrolitos kondenzátorok, a nyolcfázisú CPU-tápáramkör, valamint a tízrétegű NYÁK gondoskodik. Az alaplap a szokásos fejlett tuningopciókkal csábítja némi teljesítményhajhászásra vásárlóit; az órajelek (FSB, memória és PCI Express), továbbá a működési feszültségek (a CPU és a memória esetén) kis lépésekben változtathatók, az eltárolt értékek pedig automatikusan előhívhatók a rendszer terheltségét figyelő AI NOS alkalmazás segítségével.

Az Asus P5K3 Premium/WiFi AP mindezzel együtt a gyártó választékának legjobban felszerelt példánya; az integrált DDR3 memórián túl Wi-Fi modul is jár a csomaghoz, az alapfelszereltség része továbbá egyebek mellett két gigabites hálózati vezérlő, a belső hat mellé két eSATA port, FireWire kontroller, valamint egy SPDIF kimenetekkel is ellátott nyolccsatornás HD Audio hangrendszer (a többi paraméter leolvasható a termék adatlapjáról).

A gyártó egyelőre nem közölte, hogy mennyibe fog kerülni az újdonság, lapunk kérdésére az Asus magyarországi képviseletének illetékese megerősítette ugyanakkor, hogy az integrált DDR3 moduloknak köszönhetően alighanem a P5K3 Premium/WiFi AP lesz minden idők legdrágább Asus alaplapja. A vállalat éppen ezért a tervek szerint egyelőre csak limitált darabszámban dobja piacra a gazdagon felszerelt újdonságot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés