Hirdetés

Új szintre emeli a biztonságos VDI környezetet a Radeon Pro V340

A két darab Vega 10 GPU-t használó rendszer az AMD hardveres virtualizációs technológiáját fejleszti tovább.

Még a nyár közepén számoltunk be arról, hogy feltűnt egy prezentációban a Radeon Pro V340. Ez a fejlesztés az AMD, három éve bejelentett Multiuser GPU technológiájára épít, amely a világon elsőként ígért hardveres VDI (Virtual Desktop Interface) GPU technológiát az érdeklődők számára, és ebben máig egyedülállónak számít. Ez a konkurens szoftveres megoldásokkal szemben valós idejű teljesítményt és teljes biztonságot ad. Az erre épülő rendszerek viszont elég idősnek számítanak, hiszen két és fél éve kerültek piacra, ezért is látta időszerűnek az AMD a frissítést.

A Radeon Pro V340 alapját a Vega 10 kódnevű fejlesztés adja, amely lapka nagyon is alkalmas erre a területre, hiszen egyrészt ugyanarra a PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványára épülő, hardveres alapot kínálja, amit az eddigi modellek, másrészt az újabb verziójú MxGPU technológia teljesen virtualizált videokódoló és -dekódoló blokkokat kínál. Ezek eléréséről teljes egészében a hardver dönt, vagyis semmiféle szoftveres menedzsment nem szükséges hozzá, ami elég nagy előny ezen a terülten. A működés alapja, hogy a GPU fizikailag felosztott szeleteit elérő virtuális gépek adhatnak le igényt a videokódoló és -dekódoló használatára, és ilyenkor a hardverbe épített ütemező automatikusan hozzárendeli az adott részegységet, vagy – nagyobb terhelés mellett – annak csak egy részét az érintett munkafolyamathoz. Ez a konkurensek által használt függetlenített vagy szinkronizált időosztásos módszerhez képest jóval hatékonyabb feldolgozást tesz lehetővé, miközben a videomemória ezen a ponton is védett fizikai felosztású.


[+]

A két darab Vega 10 GPU-t alkalmazó Radeon Pro V340 a fenti újítással leginkább azokba a felhős szerverközpontokba ajánlható, ahol különböző grafikus és GPGPU-s API-kon keresztül működő alkalmazások futtatására bérelhet hardvert a felhasználó. A hardveres hypervisor menedzsment következtében az AMD új megoldása az összes, szoftveres környezetben tipikus limitációtól mentesül, ami eléggé érdekes piaci lehetőségeket tartogat, hiszen gyakorlatilag most először kaphat az érintet terület olyan fejlesztést, amivel gyakorlatilag minden egyes porcikája hardveresen virtualizálható a GPU-nak, így az összes, VDI környezetben gyűlölt problémától meg lehet vele szabadulni. Mindemellett az MxGPU továbbra is csak egy meghajtó oldali vezérlést igényel, vagyis a hardver megvásárlása után nem kell a működéshez szükséges szoftverekért fizetni az AMD-nek.

Az új, Multiuser GPU technológiát támogató hardver, virtualizáció szempontjából fontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD MxGPU-t támogató Radeon Pro sorozat
Típus V340
GPU(-k) kódneve Vega 10
GPU-k száma
2
Shader részelemek száma összesen 7168
Textúrázó csatornák száma összesen 448
Blending egységek száma összesen 128
Memóriabusz GPU-nként 2048 bit
Memória típusa HBM2
VRAM kapacitása összesen 32 GB
ECC támogatás van
Maximális fogyasztás 300 watt
Hűtés passzív
Légszállítási követelmény maximum 45°C-os környezetben 20 cfm
Maximálisan támogatott felhasználó GPU-nként 16
Maximálisan támogatott felhasználó kártyánként 32

A Radeon Pro V340 VGA egyébként akár 32 felhasználót is kiszolgál, ugyanis egy Vega 10 maximum 16 virtuális géppel terhelhető. Ez persze a munkafolyamatok függvényében változhat. A Vega 10 4-8 mérnöki munkát végző, 8-12 CAD-ben dolgozó, illetve 16 enyhe terhelést kifejtő felhasználót tud biztosan kiszolgálni. Ezek a számok nyilván a két darab Vega 10-et használó Radeon Pro V340 esetében duplázva értendők.


[+]

A korábbi generációs hardverekhez képest újítás a Radeon Pro Security szolgáltatás, ami a Vega 10 lapkákba épített AMD Secure Processorhoz való, és a segítségével elérhető, hogy a rendszer csak hitelesített környezetben bootoljon be. Ez a hardver gyakorlatilag megakadályozza a gép elleni rosszindulatú támadásokat, ráadásul a kikapcsolás utolsó pillanatáig üzemel, tehát akkor is képes megfékezni ezeket, amikor már operációs rendszerbe épített védelmek leálltak. Utóbbi különösen fontos a szerverpiacon, mivel az AMD sokszor elmondta már, hogy az indításkor aktiválódó védelmek beépítése oda vezetett, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok a rosszindulatú kódok, amelyek a leállításkor próbálnak rést találni a pajzson. Mindemellett a Radeon Pro Security teljesen izolált virtuális gépeket támogat, vagyis hardveresen védekezik az olyan támadási lehetőségek ellen, amelyek megpróbálják az egyes gépek által feldolgozott tartalmakat ellopni.

A Radeon Pro V340 az idei esztendő negyedik negyedévében lesz elérhető az AMD partnereinél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés