Hirdetés

Két modellel erősít a Radeon Instinct termékcsalád

Az AMD második generációs fejlesztései ugyanazt a 7 nm-es GPU-t kapják meg.

Az AMD a tegnapi napon jelentette be a Radeon Instinct termékcsalád frissítését, amelyet az új, Rome kódnevű platform mellé szánnak. Úgy néz ki, hogy nem egy, hanem két modell is érkezik, amelyekhez megérkezett a pontos specifikáció is, de azt hozzá kell tenni, hogy amíg a Radeon Instinct MI60-at még idén elkezdik szállítani, addig a MI50 verzió elérhetősége a következő esztendő első negyedévének a végére csúszik.

A Radeon Instinct természetesen továbbra is a gépi tanulást tartja szem előtt, de már nem csak ennek rendel mindent alá a sorozat, így például a két új modell dupla, szimpla és felezett pontosság mellett is igen erősnek számít, konkrétan a piac két leggyorsabb megoldásáról van szó. De beszéljenek inkább a nyers számok, így az érkező, x16-os PCI Express 4.0-s Radeon Instinct modellek pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD második generációs Radeon Instinct sorozat (GCN architektúrával)
Típus MI50
MI60
GPU kódneve Vega 20
Architektúra GCN5 GCN5
Maximális magórajel 1746 MHz 1800 MHz
Shader részelemek száma 3840 4096
Mintavételezők száma 240 256
Parancslisták száma 64 64
QoS-t támogató parancslista
van van
DMA motorok száma 2 2
Int4 számítási teljesítmény 107,2 TOPS 117,8 TOPS
Int8 számítási teljesítmény 53,6 TOPS 58,9 TOPS
FP16 számítási teljesítmény 26,8 TFLOPS 29,5 TFLOPS
FP32 számítási teljesítmény

13,4 TFLOPS

14,7 TFLOPS
FP64 számítási teljesítmény 6,7 TFLOPS 7,4 TFLOPS
Effektív memória-órajel 2000 MHz
2000 MHz
Memória típusa HBM2 HBM2
Memóriabusz 4096 bit 4096 bit
VRAM kapacitása 16 GB 32 GB
Memória-sávszélesség 1 TB/s 1 TB/s
Maximális fogyasztás
300 watt
300 watt
Infinity Fabric linkek száma
2 2
RAS képességek támogatás
van van


[+]

A képességek tekintetében mindkét friss fejlesztés támogatja az AMD, PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványára épülő, hardveres virtualizációs rendszerét, amelyet MxGPU technológiaként szoktak emlegetni. Mindezek mellett a large BAR támogatása is megoldott a több GPU-s peer-to-peer kommunikációhoz. További fontos tényező az ECC támogatása, illetve a fejlett memóriaalrendszer, ami képes közvetlenül elérni az x86/AMD64-es szerverprocesszorok laptábláit. Ez talán a konstrukció legnagyobb előnye, mivel lehetővé teszi azt, hogy az MI50 és MI60 nagyméretű adathalmazzal is könnyedén megbirkózzon. Ezzel a képességgel a GPU-s gyorsítás használata az x86/AMD64-es szerverekben egyszerűbbé válik, mivel a korábbi hardvereken viszonylag sok programozói munkaórát elvitt a gyorsító memóriájára való optimalizálás, vagyis a feldolgozásra váró adatok olyan méretekre történő felosztása, hogy azok beférjenek a GPU fedélzeti memóriájába, illetve a szoftver képes legyen az elérhető fedélzeti tárat hatékonyan menedzselni. Ezt a Radeon Instinct MI50-es és MI60-as gyorsító nem igényli, a hardver képes magától megoldani a feladatot, mindenféle szoftveres segítség nélkül.

A fentieket persze már a Radeon Instinct MI25 is tudta, de nem kell aggódni a friss modellek újításokat is kínálnak. Az egyik a PCI Express 4.0 támogatása, ami a szerverek piacán egy lényeges szempont, hiszen itt azért nem feltétlenül lehet úgy optimalizálni a szoftvereket, hogy a CPU és a GPU közötti összeköttetés sávszélességére ne legyenek érzékenyek. Ezt egészítik ki az Infinity Fabric linkek, amelyekből GPU-nként kettő van, ezzel pedig a két GPU közötti közvetlen kapcsolat összesen 200 GB/s-os lehet. Itt érdemes megjegyezni, hogy három vagy négy gyorsítónál gyűrűs összeköttetést kell alkalmazni. Végül a két újdonság fontos fejlesztése még a RAS (reliability, availability, serviceability) képességeket támogatása.

A három év garanciával érkező Radeon Instinct gyorsítók a 64 bites Linux operációs rendszeren üzemképesek, és a ROCm szoftvercsomag biztosítja működésüket. A programozási környezet lehet ISO C++, OpenCL, CUDA a HIP konverziós eszközökön keresztül, illetve Python az Anaconda Numba fordítóját használva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés