Hirdetés

Minimális fogyasztású színes kijelzők, háttérvilágítás nélkül

A Japan Display két olyan megjelenítő prototípusát mutatta be, amelyek érdekes lehetőségekkel kecsegtetnek egyes mobil eszközök tekintetében. Ezek olyan speciális LCD kijelzők, amelyek hagyományos társaikhoz képest nem rendelkeznek háttérvilágítással, a folyadékkristályokat a környezeti fény világítja meg. Egy Light Control Layer-nek nevezett réteg és a matt felület biztosítja, hogy a visszavert fény olyan hatást keltsen, mintha csak egy papírlapra pillantanánk; többek között az e-ink alapú kijelzők is ennek köszönhetik népszerűségüket. A technológia különlegessége, hogy a fényvisszaverés aránylag hatékony, így megfelelő körülmények között jól látható és olvasható.

Lényegi különbség viszont az e-inkhez képest, hogy jelen esetben színes képet láthatunk, ráadásul mozgóképek megjelenítésének sincs akadálya. Egy állókép mutatása mellett mindössze 3 mW-ott fogyaszt a panel, ez aktívabb képváltás esetén bizonyára jelentősen megugrik, azonban még így is töredékét fogyasztják egy a mai telefonokban és tabletekben alkalmazott megoldáshoz képest, ahol a fogyasztást leginkább a háttérvilágítás képzi.

A két panel közül az egyik 40%-os fényvisszaverési mutatóval rendelkezik, így elég fényes képet nyújt, azonban az NTSC színtartományt mindössze 5%-osan fedi le. Ezzel ellentétben egy fejlesztés alatt álló variáns már 36%-os NTSC fedést biztosít, amely a videó alapján lényegesen jobb színvilágot biztosít, viszont 28%-os fényvisszaverési képessége miatt itt valamivel sötétebb a megjelenítés. Mivel fényt nem bocsátanak ki, ezért kontrasztarányuk 30:1, de a teljesen eltérő működési elv miatt ez az érték nem jelent túl sokat egy tévé vagy monitor számaihoz képest. A „fakóbb” modell tömeggyártásra kész, az alkalmazni kívánkozó gyártók hamarosan igényelhetik, a lényegesen nagyobb színtartományú panellel azonban még akadnak kisebb-nagyobb problémák, amelyek kiküszöbölésén folyamatosan dolgoznak, így remélhetőleg ez is hamarosan piacképes lesz. Elsősorban speciális táblagépekben és e-olvasókban jelenhetnek meg, és a felhasználást nagyban segítené, ha opcionálisan kapcsolható háttérvilágítással kombinálható lenne a technológia, erről azonban egyelőre nem esett szó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés