Hirdetés

Harminc gigabájt tárhely 200 forint alatt

Az optikai elven alapuló adattárolás világában lassan hagyományosnak mondható a különböző formátumok rivalizálása, gondoljunk csak a DVD+R és DVD-R szabványokra, a következő generációs Blu-Ray és HD DVD körül csoportosuló táborokra vagy a professzionális adatmentő eszközök változatos világára. A jelek szerint nem lesz ez másként a másfél-két év múlva piacra kerülő holografikus adattárolási eljárásokkal sem.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy az évtizedes kutatási-fejlesztési múlttal rendelkező InPhase mellé az ALPS és a Hitachi után a jelenleg használatos optikai lemezek kikísérletezésében komoly érdemeket szerzett Bayer MaterialScience is felsorakozott. Az InPhase jelenleg 300 GB adat tárolására alkalmas holografikus lemezzel és a hozzá való meghajtó prototípusával rendelkezik; kereskedelmi forgalmazásra érett készülékek és egyszer írható korongok 2006 végéig várhatók tőle. A csoport a következő négy évben – a többrétegű adatrögzítés lehetőségét is kihasználva – 1,6 terabájtra kívánja emelni a holografikus médiumok kapacitását.

A konkurens Optware körül a HVD Alliance nevű szervezetbe tömörült vállalatok mindjárt többféle szabványtervezetet bocsátottak a European Computer Manufacturers Association TC44-es munkabizottsága elé. A tervek között szerepel a 200 GB kapacitású Holographic Versatile Disc (HVD) Cartridge, a 100 GB-os, csak olvasható HVD, illetve a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC) is. A szabványosítási folyamatok közismert lassúsága miatt korábban azt jósolták, hogy 2007 előtt nem valószínű, hogy ezek a termékek piacra kerülhetnek. A versenykényszer azonban, úgy látszik, kellő nyomást gyakorol a szövetségre, az Optware ugyanis a hírek szerint már 2006 végén – a szabvány megszületésének pillanatában – bevezetné legalább a HVC tárolókat.


Forrás: TechOn!

A 30 GB kapacitású, kártya formátumú HVC médiumok tervezett ára kb. 190 forintnak megfelelő összeg lenne, az olvasókészülékek 380 ezer, míg az olvasásra és írásra is képes eszközök 1,9 millió forintnak megfelelő összegbe kerülnének kezdetben, ám az ár természetesen a technológia terjedésével később csökkenne.

Az Optware kollineáris technológiájára épülő eszközök az információt hordozó és a referencia lézernyalábhoz egyetlen tárgylencsével is beérik, ami egyszerűbb felépítést, így kisebb gyártási költségeket eredményez. A kártyán az adatok sorokban és oszlopokban rendeződnek el, és kiolvasásuk során a mechanika mind a médiumot, mind az olvasófejet mozgatja – ezek az eljárások együttesen az adatátviteli sebességet is jelentősen növelhetik az adatokat longitudinálisan, egymás után kódoló optikai tárolórendszerekhez képest. A HVC mérete körülbelül egy bankkártya méretével egyezik meg, de műszakilag lehetséges jóval kisebb kiterjedésű holografikus lapka alkalmazása is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés