Hirdetés

802.11n-tervezetre épülő eszközökkel jelentkezik a D-Link

A D-Link bemutatta a 802.11n szabvány tervezetén alapuló új termékcsaládját, mely a jelenleg elterjedt megoldásoknál nagyobb adatátviteli sebességet és hatótávolságot biztosít. A várhatóan ez év végén vagy 2007 elején ratifikálandó szabvány adatátviteli sebességének elméleti maximuma nagyjából tízszerese lehet az IEEE 802.11g protokoll által biztosítottnak, a jelenlegi, a 802.11n-tervezetre alapozó eszközök ennek mintegy a felét képesek hozni. Az Atheros AR5008 sorozatú vezérlőire alapozó termékek – így a D-Link újdonságai is – a chipgyártó adatai szerint a fizikai rétegben elérhetik a 300 Mbps sebességet, melyből a hasznos adatokra akár 150-180 Mbps juthat, a technológia tehát már most versenyképes – nemcsak a konkurens MIMO-megoldásokkal, hanem a vezetékes Fast Ethernet hálózatokkal is.

A D-Link RangeBooster N szériáját megalapozó router és két kliensadapter teljes mértékben kompatibilis a 802.11b/g szabványok szerint sugárzó eszközökkel, melyek szintén profitálhatnak a jobb vételből, a megnövekedett hatósugárból. A DIR-635 jelzésű router az otthoni, kisirodai felhasználók igényeihez igazodva – mondhatni hagyományos módon – kábel- és xDSL-modemekhez kapcsolható, van négy Fast Ethernet portja, WLAN interfészén WEP, WPA vagy WPA2 titkosítás aktiválható. Természetesen a többszintű szűrőt tartalmazó SPI tűzfal sem hiányzik belőle. Kliensek csatlakoztatásához a DWA-547 jelű, PCI interfésszel ellátott adapter, illetve a DWA-645 PC Card használható.

Frissítve: Magyarországon június közepétől lehet megvásárolni az új termékeket. A D-Link saját korábbi MIMO technológiás, de hagyományos sebességű eszközeinél nagyjából másfélszer lesznek drágábbak, ám még így is igyekeznek a konkurenseknél kedvezőbb árszinten kínálni az újdonságokat: a PC Card adapter 24 000 Ft, a PCI kártya 29 000 Ft, a router 39 000 Ft körüli áron lesz kapható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés