Hirdetés

Gyorsabb hálózati eszközök a Belkintől is

Bár az IEEE illetékes testülete nem kecsegtet azzal, hogy a következő generációs 802.11n WLAN szabványt 2006 végénél, 2007 elejénél hamarabb végleges formába öntenék, a SOHO piacon érdekelt gyártók mégis egymás után mutatják be a szabvány tervezetére alapozó eszközeiket. Nem akar kimaradni a sorból az amerikai Belkin sem, melynek új, N1 nevet viselő termékcsaládja ugyanarra az Atheros XSPAN technológiára épül, mint a D-Link korábban bemutatott RangeBooster N sorozata.

Ennek megfelelően az N1 router és a PCI csatolós, illetve PC Card kliensadapter kompatibilis a 802.11b/g szabványokkal, ám egymás között nagyobb sebességgel is kommunikálhatnak. Ez a kijelölt frekvenciatartományon belül egyetlen 20 MHz-es csatorna használata esetén a fizikai rétegben legfeljebb 150 Mbps-ot jelent, a 40 MHz-es üzemmódban pedig 300 Mbps-ot. Látható, hogy mindkét érték kisebb, mint a végleges szabványtól várt 500-600 Mbps sávszélesség, ám így is jelentősen nagyobb, mint az aktuális eljárásokkal elérhető sebesség, ráadásul a MIMO technológiának köszönhetően a hálózat régebbi eszközei is profitálhatnak a jobb jelkezelésből fakadó nagyobb hatótávolságból, illetve térerőből.

Az N1 termékcsalád tagjai WEP, WPA és WPA2 titkosítással szolgálnak. Az N1 Wireless Router (F5D8231-4) újdonsága, hogy a hálózati eszközök működéséről (és az esetleges hibákról) a laikusok számára is szemléletesen, a topológia ábrázolásával ad visszajelzést. Az útválasztó ajánlott ára a tengerentúlon 150 dollár; az N1 Wireless Desktop Card (F5D8001) 120 dollárba, az N1 Wireless Notebook Card (F5D8011) pedig 100 dollárba kerül, a széria a harmadik negyedévben egy USB-s adapterrel gyarapodik. Az újdonságok Európában várhatóan nyár elején kerülnek az üzletekbe. A Belkin felhívja a vásárlók figyelmét, hogy nem tudja garantálni, hogy a végleges 802.11n specifikáció elfogadása után eszközeit firmware-frissítés útján bizonyosan szabványkonformmá lehet majd tenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés