Hirdetés

Gyors vezeték nélküli hálózati eszközök a Linksystől

A vezeték nélküli helyi hálózatok következő generációjának alapjául szolgáló IEEE 802.11n szabvány véglegesítésére várhatóan ez év végéig, jövő év elejéig kell várni, a tervezetre alapozva azonban máris több gyártó kínál hálózati eszközöket. Ezekhez csatlakozott a Linksys is, amely Wireless-N termékcsaládját WRT300N jelű routerével és WPC300N PC Card adapterével indította útjára.

Az otthoni felhasználásra, illetve a SOHO piacra szánt eszközök kompatibilisek az IEEE 802.11b/g szabványokkal, de az új eljárások – köztük a többutas MIMO adatátvitel – használatával a Linksys szerint akár négyszer nagyobb térerő, illetve hatósugár, valamint tizenkétszer nagyobb átviteli sebesség érhető el a 802.11g-hez képest. Gyorsan hozzátéve, hogy a tényleges adatok nagyban függnek a környezeti viszonyoktól. A WRT300N router a szegmensben megszokott módon kábel- vagy xDSL-modemre kapcsolható, és négy Fast Ethernet switchporttal is rendelkezik. A többszintű szűrést végző tűzfal mellett a vezeték nélküli kommunikációt WEP vagy WPA titkosítás védi, legfeljebb 256 bit hosszú kulcs használatával. Az útválasztó ajánlott ára a tengerentúlon 150 dollár, a WPC300N adapterért pedig 120 dollárt kell fizetni.

A 802.11n szabványtervezettel kapcsolatban meg kell említeni, hogy még olyan módosításokat is elszenvedhet, melyek lehetetlenné tehetik, hogy a tervezetre alapozott készülékeket egy firmware-frissítés révén szabványkonformmá alakítsák tulajdonosaik – sőt, vannak olyan chipsetek, amelyek a tervezetben lefektetett protokollt használják ugyan, de sebességük eleve kisebb a majdani szabvány maximális sebességénél. Emiatt a vállalati piacra szánt eszközökkel egyelőre kivárnak a gyártók, hiszen olyan környezetben, ahol sok és esetenként különböző gyártóktól származó eszköznek kell együttműködnie, fatális lehet az inkompatibilitás. A kisirodai és otthoni felhasználás esetében nem ennyire kritikus a helyzet, azonban erre is vonatkozik, hogy csak azoknak éri meg már most beruházni, akiknek sürgősen szükségük van a kis átviteli sebességből (netán az elégtelen térerőből) származó gondok enyhítésére, de azután hosszabb ideig nem tervezik más (pre-)802.11n eszközök beszerzését, a WLAN jelentősebb bővítését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés