Hirdetés

A 3DMark új tesztje megmutatja mennyit gyorsíthat a mesh shader

Mindez ingyenes a 3DMark Advanced és Professional Editiont birtokló felhasználók számára.

A korábban Futuremarkként ismert, de ma már UL Benchmarks néven futó cég bejelentette, hogy egy új teszttel egészült ki a 3DMark. Ez a frissebb grafikus vezérlők, mesh shader futószalagon való gyorsulását elemzi, de igen specifikus formában, mivel más számítást gyakorlatilag nem is végez.

A 3DMark új modulja gyakorlatilag minimalizál minden alternatív feladatot, a jelenet teljesen statikus, így az egész munkafolyamat csak a háromszögek hatékony kivágására fókuszál. Emiatt elképesztő mértékben torzítja a hardverek valós teljesítményét még ugyanazon gyártón belül is, viszont ennek a szintetikus tesztnek a lényege nem a nyers sebesség, hanem a régi, illetve az új futószalag teljesítménykülönbségének összehasonlítása, azaz a mesh shader alkalmazásával elérhető gyorsulás mértéke.

A teszt a fentiek miatt két eredményt fog adni, egyet mesh shaderrel, egyet pedig nélküle, és ezekből kiszámol egy százalékos érték a konkrét teljesítménynövekedésre vonatkozóan.

[+]

Sajnos ez a mérési módszer is torzíthat, ugyanis az AMD RNDA 2 architektúrája, már eleve NGG futószalagra fordítja a hagyományos shadereket is, ami felett a programfejlesztőknek nincs kontrollja, tehát az új generációs Radeonok esetében nem meghatározható a mesh shader nélküli teljesítmény, helyette csak az úgynevezett NGG módhoz mérhető a gyorsulás. Az AMD esetlegesen dönthet úgy, hogy csak a 3DMarknak erre a tesztjére letiltja az NGG módot egy későbbi grafikus eszközillesztőn belül.

A hardveres követelmények szempontjából processzorból és rendszermemóriából nem szükséges erős konfiguráció, gyakorlatilag megfelel a Windows 10 May 2020-as frissítés futtatásához szükséges minimum szint, viszont a grafikus vezérlő tekintetében mesh shadert támogató, DirectX 12 Ultimate API-t kezelő meghajtóimplementáció szükséges, természetesen megfelelő hardver mellett.

A frissítés már elérhető, és a 3DMark Advanced és Professional Editiont birtokló felhasználók számára ingyenes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés